Feltétellel, de Aszad kész elfogadni a tűzszünetet

MTI

2016. február 20., szombat 23:36, frissítve: vasárnap 12:01

Damaszkusz kész elfogadni egy tűzszünetet, amennyiben a „terroristák” nem használják ki, és a felkelőket támogató országok addig felfüggesztik támogatásukat – közölte Bassár el-Aszad szíriai elnök szombaton.

Az államfő közölte, Damaszkusz kész a katonai tevékenységek felfüggesztésére, ugyanakkor egy tűzszünet további kérdéseket vet fel, például azt, hogy a „terroristák” nem használják-e ki állásaik megerősítésére a fegyvernyugvást.

Hangsúlyozta, az egyezménynek garantálnia kell azt is, hogy más országok, különösképpen Törökország, nem fognak további „terroristákat” és fegyvereket szállítani, illetve bármilyen jellegű logisztikai támogatást nyújtani a felkelőknek.

A szíriai ellenzéki csoportok korábban két-három hétig tartó tűzszünetben állapodtak meg azzal a feltétellel, hogy Oroszország leállítja szíriai légi hadjáratát, befejeződik a városok ostroma, és országszerte lehetővé válik a segélyek eljuttatása a rászorulókhoz.

A fegyvernyugvás további feltétele, hogy nem érik támadások az Al-Kaida terrorszervezethez köthető An-Nuszra Frontot, de ez még az amerikai–orosz egyeztetések tárgyát képezi – írta a Reuters hírügynökség.

Oroszország Szíria szuverenitásának tiszteletben tartására szólító határozattervezetet terjesztett elő az ENSZ Biztonsági Tanácsában, de a testületben vétójoggal rendelkező nyugati országok – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország – máris jelezték, hogy a dokumentum elfogadásának semmi esélye nincsen.

x
Rendkívüli hír