Ferenc pápa: Mindig megvan a kétség

PR

2013. szeptember 8., vasárnap 14:12, frissítve: vasárnap 19:03

A szíriai és a közel-keleti békét sürgette Ferenc pápa vasárnap a Szent Péter téren mondott beszédében, melyben azt is hangoztatta, hogy a háború a fegyverkereskedők érdeke lehet. Lapértesülés szerint a Fehér Ház a korábban tervezettnél intenzívebb támadást akar Szíria ellen.

A katolikus egyházfő a háborúba induló királyról szóló bibliai példabeszédet (Lukács 14, 31-32) idézte az Úrangyala imádságot (Angelus) megelőző beszédében, melyet a pápai lakosztálynak a Szent Péter térre néző ablakából mondott. „Melyik király az, aki mikor háborúba indul egy másik király ellen, nem ül le előbb, hogy megfontolja, vajon képes-e tízezerrel szembeszállni azzal, aki húszezerrel jön ellene? Mert ha nem, követséget küld hozzá, és békét kér” – üzente Ferenc pápa a szíriai konfliktusban részt vevő összes félnek.

Az egyházfő ismételten nemet mondott „a testvérgyilkos gyűlöletre és az ezt szolgáló hazugságokra, az erőszak mindenfajta megnyilvánulására, a fegyverek terjedésére és ezek illegális kereskedelmére”. Ferenc pápa hozzátette: „Mindig megvan a kétség. Ez valóban egy valamiért vívott háború, vagy ez az illegális kereskedelem háborúja, hogy fegyvert tudjon eladni?”

Mi lesz ebből?
Elemzéseink elérhetők itt és itt.

A szombat este a Szent Péter tartott imavirrasztásnak – amelyhez Rómában százezren, a világban milliók csatlakoztak – folytatódnia kell, hogy „Szíriában azonnal leálljon az erőszak és a pusztítás a testvérgyilkos konfliktus igazságos megoldása érdekében” – fogalmazott Ferenc pápa. Az egyházfő támogatását fejezte ki az izraeliek és palesztinok között indult békefolyamat határozott és bátor folytatásáért, továbbá békét szorgalmazott az egész Közel-Keleten: Libanonban, hogy az ország megtalálja a „vágyott stabilitást, és továbbra is a vallások közötti együttélés példaképe legyen”; Irakban, hogy „az erőszak átadja a helyét a megbékélésnek”; Egyiptomban, hogy muzulmánok és keresztények olyan társadalmat építsenek, amely az egész nép javát szolgálja.

Fotó: Europress/AFP

Damaszkuszban is több száz keresztény imádkozott szombaton Ferenc pápa felhívására a szíriai békéért és az esetleges amerikai katonai beavatkozás ellen.

Obama „offenzívája”

„Konzultációs offenzívát” indít az amerikai elnök annak érdekében, hogy megszerezze a kongresszus támogatását a Szíria elleni amerikai katonai akcióhoz. A szíriai felkelők rárontottak egy keresztények lakta településre az éjszaka folyamán. Egy német lap szerint lehallgatási adatok azt valószínűsítik, hogy nem Bassár el-Aszad elnök engedélyezte vegyi fegyver bevetését Szíriában.

 

Intenzívebb támadás?

A korábban tervezettnél intenzívebb és tovább tartó támadás terveit dolgozza ki Szíria ellen a Pentagon – adta hírül vasárnap a Los Angeles Times című amerikai napilap. Az újság az Egyesült Államok hadseregének meg nem nevezett két tisztjére hivatkozva arról számolt be, hogy a Fehér Ház az eddig meghatározottaknál több szíriai célpont kijelölését kérte a katonai tervezőktől. A lap szerint a támadás így nem kettő, hanem három napig tartana, és az eddig meghatározott mintegy 50 célpont listáját sokkal többre növelik.

 

A lap szerint az amerikai rakétatámadás első hullámát azonnal több csapásmérés követné azon célok ellen, amelyeket nem találtak el, illetve nem semmisítettek meg a támadás megindulásakor. A Pentagon azt is mérlegeli, hogy a légierő gépeit is bevessék-e a támadásban annak az öt – manőverező robotrepülőgépekkel és rakétákkal felfegyverzett – amerikai hadihajónak a támogatására, amelyek a Földközi-tenger keleti felén tartózkodnak a szíria i légvédelem hatókörén kívül.

 

A lap szerint a Vörös-tengeren tartózkodó amerikai repülőgép-hordozó, csapásmérő hajóegység – egy cirkáló és három romboló – minden tagja képes olyan manőverező robotrepülőgépek indítására, amelyek hatótávolsága eléri Szíriát.

Forrás: MTI