Fico: Gőzük nincs arról, mit kéne tenni

KA

2012. június 8., péntek 22:09

Robert Fico úgy gondolja, hogy az ellenzéki javaslatokkal 180 millió eurót lehetne spórolni, miközben az országnak 1,8 milliárd eurót kell lefaragnia a költségvetéséből.
Mint ismert, rendkívüli bankadót tervez a szlovák kormány. Az intézkedést a pénzintézetek tavalyi rekordbevételeivel indokolta a miniszterelnök, amelyből 50 millió euró többletbevételre számít. Robert Fico ezt a Szlovákiában működő bankok képviselőivel folytatott tárgyalás után közölte.

A miniszterelnök kiértékelte és számszerűsítette az ellenzéki pártok ötleteit, majd hangsúlyozta, hogy Szlovákiának teljesítenie kell vállalásait és 2013-ra három százalék alá kell csökkentenie a költségvetési hiányt. Ehhez mintegy 300 millió eurós megszorításra van szükség az idén, 1,5 milliárdosra pedig jövőre.

Fico elmondása szerint a Pénzügyi Politikai Intézet segítségével számszerűsítette az ellenzéki pártok hozzá beérkező javaslatait, és úgy találták, azokkal mindössze 180 milliót lehetne megtakarítani. „Ez azt mutatja, gőzük nincs arról, mit kéne tenni” – összegzett.

A Híd által javasolt intézkedések a miniszterelnök szerint 130 millió eurós megtakarítással járnának, az SDKÚ kezdeti javaslatai 50 milliót faragnának le a hiányból, a KDH és az SaS által szorgalmazott pontok pedig egyenesen semmit.

Fico a Smer nevében a múlt héten hívta fel az ellenzéki pártokat az ötleteik bemutatására, azok pedig furcsának nevezték az intézkedést, s úgy látták, a felhívás azt bizonyítja, a kormány nem tud mit kezdeni a válsággal.

Forrás: BUMM.SK