Fico ki akarja használni, hogy Orbán Viktorral találkozik

NT

2012. április 26., csütörtök 06:16, frissítve: csütörtök 08:06

Orbán Viktor kormányfő ma Varsóban találkozik szlovák kollégájával, Robert Ficóval, aki újabb kormányfői kinevezése óta első ízben folytat megbeszélést a magyar miniszterelnökkel.

Nem a szlovák állampolgársági törvény lesz a témája Robert Fico és Orbán Viktor csütörtöki varsói találkozójának – adta hírül a SITA szlovák hírügynökség a szlovák kormányfő kijelentésére hivatkozva.

Fico – mint ezt egy a kettős állampolgárság ügyében feltett újságírói kérdésre felelte Brüsszelben kedden – nem látja okát annak, hogy Orbán Viktorral gazdasági és szociális témákon kívül másról is tárgyaljon varsói találkozójukon.

Ismert, Robert Fico nem tartja jó kezdetnek a szlovák–magyar kapcsolatok szempontjából Semjén Zsolt kijelentését, miszerint Magyarország nemzetközi jogi lépéseket tehet a szlovák állampolgársági törvény módosítása miatt.


„Biztosítani akarom önöket, hogy ezekre a tárgyalásokra csak gazdasági és szociális témákkal és kölcsönösen előnyös gazdasági projektekkel indulok, nincs okom semmi másról beszélni magyar partneremmel” – jelentette ki Fico. Hozzátette: újabb kormányfői kinevezése óta nem volt még alkalma találkozni Orbán Viktorral, és ezért úgy véli, kár lenne nem kihasználni a mostani lehetőséget arra, hogy leüljön és néhány szót váltson a magyar kormányfővel.

Robert Fico a Lengyelország–Közép-Európa–Kína gazdasági fórum alkalmával folytat kétoldalú tárgyalásokat Orbán Viktorral Varsóban.

Forrás: MTI