Fico nem akarja, hogy csökkentsék a támogatást + Videó

PR

2012. június 1., péntek 10:42, frissítve: péntek 15:02

A kohéziós támogatások esetleges csökkentési szándékával szembeni egyértelmű fellépés mellett foglalt állást Robert Fico pénteken a Kohézió barátai bukaresti találkozójára való elutazása előtt – adta hírül a szlovák miniszterelnök kijelentésére hivatkozva a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.
Pénteken egyébként Budapestre látogat Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter, ez lesz az első hivatalos magyarországi útja Robert Fico kormányának hatalomra kerülése óta. A pozsonyi vendég várhatóan a határon túli magyarokról is tárgyal magyar kollégájával, Martonyi Jánossal.

Robert Fico annak apropóján beszélt a kohéziós támogatások csökkentésével szembeni fellépés fontosságáról, hogy a 2014 és 2020 közötti időszakban az Európai Unió azon tagállamai, amelyek jelentős mértékben hozzájárulnak az EU költségvetéséhez, várhatóan csökkenteni igyekeznek majd a kohéziós politikára szánt támogatásokat.

A szlovák miniszterelnök Bukarestbe való elutazása előtt reményét fejezte ki, hogy a Kohézió barátai csoportot alkotó országok közösen lépnek fel a támogatások csökkentését célzó kezdeményezésekkel szemben.


„Egyértelmű álláspontot akarunk kialakítani, hogy mi ezzel (a támogatások csökkentésével) nem érthetünk egyet, hogy a kohézió és a regionális különbségek eltávolítása az a (pillér), amelyen Európa állt és amelyen állnia kell” – szögezte le Robert Fico. Hozzátette: a kohéziós folyamat Szlovákia számára létfontosságú, mert az említett támogatásokra szüksége van az ország kevéssé fejlett régióinak.

Mint arról beszámoltunk, a bukaresti egyeztetésen Orbán Viktor magyar miniszterelnök is részt vesz.

Ismert, az Európai Bizottság szerdán visszavonta a Magyarországnak járó kohéziós alapok felfüggesztésével kapcsolatos döntést.

Forrás: MTI