„Továbbra is aggódunk, amiért Irán tartósan nem tesz eleget az ENSZ BT határozataiban megfogalmazott kötelezettségeinek” – írta az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország és Kína által kiadott közlemény, amely arra sürgette Teheránt, hogy mielőbb tegye lehetővé a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) nukleáris létesítményei átvizsgálását.

A Nyugat azzal vádolja Teheránt, hogy békés célúnak mondott atomprogramja valójában nukleáris fegyver kifejlesztésére irányul, az iszlám köztársaság azonban az egyre súlyosabb nemzetközi szankciók ellenére sem mond le az urándúsításról. Irán, a BT öt állandó tagja és Németország április közepén Isztambulban ültek újra tárgyalóasztalhoz az iszlám köztársaság atomprogramjával kapcsolatos félelmek miatt, az egyeztetés következő fordulójára május 23-án Bagdadban kerül sor.

Nyugati diplomaták szerint Irán időhúzással próbálja megakadályozni, hogy a NAÜ szakemberei átvizsgálják egy kulcsfontosságú katonai létesítményét, ahol a gyanú szerint hadi célú nukleáris fejlesztések folytak. Amano Jukija, a NAÜ főigazgatója csütörtökön azt mondta, hogy a szervezet ellenőrei „minél hamarabb” szeretnék meglátogatni a létesítményt, és megerősítette, hogy a közelmúltban bizonyos „tevékenységeket” észleltek ott. Habár ezen tevékenységek jellegét Amano nem részletezte, nyugati diplomaták szerint elképzelhető, hogy Irán a helyszín „megtisztításán” és a hadi célú kutatásokkal kapcsolatos bizonyítékok eltüntetésén dolgozik.

Az öt nagyhatalom ezzel párhuzamosan felszólította Észak-Koreát, hogy „tartózkodjon az olyan további lépésektől, amelyek súlyos biztonsági aggodalmakat kelthetnek a régióban, beleértve egy kísérleti atomrobbantást”, továbbá „komoly aggodalmainak” adott hangot az elzárkózó kommunista ország április 13-i – sikertelen – rakétatesztjével kapcsolatban, amelyet a BT korábban már elítélt. Phenjan egyes értesülések szerint 2006 és 2009 után heteken belül újabb nukleáris tesztet hajthat végre.

A közlemény az észak-koreai atomprogram leszerelésére irányuló hatoldalú – az Egyesült Államok, a két Korea, Kína, Japán és Oroszország részvételével zajló – tárgyalások újrakezdését is előirányozta, amelyek 2008-ban szakadtak meg, miután Phenjan elhagyta a tárgyalóasztalt. „Újra megerősítjük, hogy határozottan támogatjuk a hatoldalú tárgyalások folytatását a megfelelő időpontban” – írta a nyilatkozat.