Fogy Amerika türelme

Kovács N. László

2012. június 7., csütörtök 22:40

"Nem fogjuk tovább eltűrni, hogy Pakisztán ellenséges lázadókat bújtat" – fogalmazott Leon Panetta amerikai védelmi miniszter.

Panetta Kabulban, az afgán fővárosban kritizálta a szomszédos Pakisztánt. Az Egyesült Államok és bizonytalan szövetségese között az elmúlt fél évben alaposan megromlott a viszony: Pakisztán először Oszama bin Laden törvénytelen meggyilkolása miatt fenyegetőzött a kapcsolat megszakításával, néhány hónapja pedig a NATO konvojait sem engedi át az ország, miután egy amerikai légicsapás két tucat ártatlant ölt meg a célzott terroristák helyett.

Amerika válaszul a több millió dollárra rúgó katonai támogatás felmondásával fenyegetőzik, legfőbb érvük pedig, hogy a pakisztáni kormány gyakorlatilag semmit nem tesz az ország területén működő tálib lázadók ellen, akik főként amerikai célpontokat támadnak. „Világosan fogok fogalmazni – üzente Panetta Kabulból a szomszédoknak. – Aki amerikai katonákra támad, azt ellenségnek tekintjük. Az efféle akciókat senkitől nem tűrjük el. Türelmünk egyre fogy, ezért Pakisztán számára létfontosságú, hogy minél hamarabb megoldja ezt a problémát” – szögezte le a védelmi miniszter.

(Los Angeles Times, latimes.com)