Fokozódhat a nyomás

WA

2012. április 1., vasárnap 18:12

Martonyi János külügyminiszter szerint feltétlenül eredményes volt a Szíria barátai nemzetközi konferencia, és a közeljövőben várhatóan fokozódik a nyomás Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerére.
Ugyanezen a konferencián korábban Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a civilek elleni támadások beszüntetésére szólította fel Bassár el-Aszad szíriai elnököt, hangsúlyozva, hogy máskülönben Damaszkusznak súlyos következményekkel kell szembenéznie.
Pénteken tüntetésre hívtak a damaszkuszi rezsim ellen lázadók, hogy elítéljék az arab országokat, amelyek szerintük tétlenül nézik a tiltakozó mozgalom véres elnyomását.
Franciaország is elítélte a Szíriában folytatódó elnyomást, ahol a Bassár el-Aszad vezette rezsim annak ellenére folytatja az erőszakot, hogy elfogadta az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottja, Kofi Annan által kidolgozott béketervet. A BRICS országok vezetői egyöntetűen úgy vélik, hogy csak párbeszéd útján lehet véget vetni az erőszaknak Szíriában.
A damaszkuszi külügyminisztérium szóvivője szerdán kijelentette: Szíria vissza fogja utasítani az Arab Liga csütörtökre Bagdadba tervezett csúcsértekezletének minden kezdeményezését.

A tárcavezető vasárnap, a tanácskozást követően nyilatkozott telefonon az MTI-nek, és elmondta, elsősorban a Szíriára nehezedő politikai nyomás erősödhet, hogy „ténylegesen tartsa be” a Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár által kidolgozott béketerv hat pontját, továbbá „azonnal és haladéktalanul” be kellene szüntetnie az erőszakos cselekményeket a lakossággal szemben, és szabadon kellene engednie a politikai foglyokat. Nagy valószínűséggel tovább szigorítják a Szíria elleni szankciókat, katonai megoldásról azonban egyelőre nincs szó – mondta.

Mint kiemelte, a szankciók mellett fokozni kell a szíriai ellenzék támogatását, ami jelenleg elsősorban a Szíriai Nemzeti Tanács segítését jelenti. Véleménye szerint a nemzetközi közösség egysége erősödik az ügyben, és remélhetőleg a szíriai ellenzéké is erősödik majd.

14 uniós tagállam képviseltette magát

Martonyi János elmondta: a konferencián – amelyen egy közös nyilatkozatot is elfogadtak – 82 ország és több nemzetközi szervezet vett részt, mások mellett megjelent Hillary Clinton amerikai, William Hague brit, Guido Westerwelle német és Alain Juppé francia külügyminiszter is. Az eseményen 14 uniós tagállam képviseltette magát miniszteri szinten – jegyezte meg.

A magyar külügyi tárca vezetője lényegesnek nevezte, hogy Magyarország részvételével jelezte érdekeltségét az ügyben, és kifejezte, az áll érdekében, hogy „a jelenlegi tarthatatlan tömeges emberi jogsértés” mielőbb véget érjen. Magyarország abban is érdekelt, hogy „ha létrejön egy demokratikus kormányrendszer Szíriában, akkor a gazdasági újjáépítésben és a gazdasági kapcsolatok erősítésében” is részt vegyen – közölte.

Mennek vagy maradnak?

Miután a líbiai forradalom 2011 februárjában kirobbant, és a helyi diplomáciai testület jelentős részét evakuálták, a tripoli magyar nagykövetség nemcsak az EU nevében látta el feladatait, hanem kétoldalú felkérésre az Egyesült Államokat, Görögországot, Horvátországot, Kanadát és Olaszországot is a magyar diplomaták képviselték az észak-afrikai országban.

A damaszkuszi magyar nagykövetség munkájáról azt mondta, „pillanatnyilag a magyar nagykövetség marad”, de egyre több ország nagykövete távozik Szíriából, több esetben pedig a nagykövetség dolgozói elmennek, de a konzulátus marad. „Ennyiből egy kicsit talán hasonlít a helyzet a líbiaihoz”, hiszen a magyar nagykövetség képviseli jelenleg a brit, a kanadai és az ausztrál érdekeket, de „egyáltalán nem biztos, hogy mi itt a líbiai példát vagy modellt fogjuk követni” – jelentette ki Martonyi. Kifejtette: a következő napok, hetek eseményei döntik el, hogy a külképviselet dolgozói maradnak-e, vagy „a politikai és biztonsági szempontokra tekintettel esetleg követjük azoknak az országoknak a példáját, amelyek már távoztak”.

Az ENSZ 250 megfigyelőt küld Szíriába, ha megszületik a tűzszünetről szóló megállapodás. Bővebben>>>

Miután a líbiai forradalom 2011 februárjában kirobbant, és a helyi diplomáciai testület jelentős részét evakuálták, a tripoli magyar nagykövetség nemcsak az EU nevében látta el feladatait, hanem kétoldalú felkérésre az Egyesült Államokat, Görögországot, Horvátországot, Kanadát és Olaszországot is a magyar diplomaták képviselték az észak-afrikai országban.

Forrás: MTI