Fokozódik a gibraltári–spanyol konfliktus

WL

2012. május 25., péntek 13:39

Fokozódott a feszültség a brit fennhatóságú Gibraltár és Spanyolország között a gibraltári térséget érintő halászati jogok kapcsán azt követően, hogy a spanyol rendőrség hajói nemrég kíséretet biztosítottak az ott-tartózkodó spanyol halászhajóknak – közölte pénteken a BBC brit közszolgálati televízió hírportálja.

A gibraltári hatóságok szerint egy környezetvédelmi jogszabály értelmében illegális nagy halászhálókat alkalmazni a szóban forgó területen.

A gibraltári rendőrség néhány hajója szerda este körbevett három spanyol halászhajót, miután azok nem messze a gibraltári kikötőtől kivetették hálóikat. Nem sokkal ezt követően megjelentek a spanyol civil gárda hajói, hogy védelmet biztosítsanak a halászok számára, ám a helyi hatóságok távozásra szólították fel őket – adta hírül a GBC gibraltári hírügynökség. A spanyol hajók később hagyták csak el a területet, miután a brit királyi haditengerészet egyik hajója ismét felszólította erre.

Fabian Picardo, Gibraltár főminisztere elítélően nyilatkozott az esetről, hangsúlyozván, hogy Spanyolország előre megfontolt kihívást intézett szuverenitásuk ellen.

David Lidington európai ügyekért felelős brit miniszter ezzel összefüggésben elmondta, hogy Nagy-Britannia álláspontja nem fog megváltozni a gibraltári területek szuverenitásával kapcsolatban, és nem is hajlandó egyeztetni erről. Jorge Fernández Diaz spanyol belügyminiszter azonban kijelentette, hogy Madrid továbbra is rendőrségi hajókat küld majd a térségbe a spanyol halászok védelmére.

Spanyolország igényt tart a Gibraltár feletti szuverenitásra, amely 1713 óta brit fennhatóság alatt áll.

A Gibraltár körüli spanyol–brit konfliktus – amely korábban többször is elhidegülést okozott London és Madrid kapcsolatában – nemrégiben odáig fajult, hogy Zsófia spanyol királyné nem vett részt II. Erzsébet brit uralkodó múlt heti gyémántjubileumi ebédjén.

Forrás: MTI