Fordulat az előválasztáson: New York volt polgármestere is indulhat

MTI

2016. február 9., kedd 08:01, frissítve: kedd 13:13

Két esemény is történt tegnap óta: New York város volt polgármestere, Michael Bloomberg belengette, hogy valószínűleg mégis indulna az elnökjelöltségért, és New Hampshire-ben Bernie Sanders, a republikánusoknál John Kasich nyert. Hillary Clinton és Donald Trump ellenben nem szerepelt valami fényesen.

A bejelentést maga Bloomberg tette. A milliárdos beszélt a Financial Times című brit lapnak, bár a hétfőn megjelentetett interjúban még mindig nem fogalmazott egyértelműen, vagyis nem mondta ki, hogy mikor hozza nyilvánosságra végleges döntését. Mint kifejtette, megvizsgál minden lehetőséget, figyeli, hogy az elnökjelölt-aspiránsok mit mondanak, milyen programot vázolnak fel, s hogyan reagálnak rájuk a választók. Március elején kellene bejelentenie az indulást, ha komoly kampányt akar – tette hozzá.

Bloomberg egyúttal elmondta véleményét az eddigi kampányról. Banálisnak és felháborítónak minősítette az eddigi vitákat és az egész kampány hangvételét.

A Financial Times szerint a volt polgármester függetlenként indulna. Michael Bloomberget mérsékelt politikusnak tartják az Egyesült Államokban, aki gazdasági kérdésekben a fiskális konzervativizmus híve, bizonyos kérdésekben azonban – mint például a fegyverviselés és -vásárlás korlátozása vagy a környezetvédelem – liberális álláspontot képvisel.

Még januárban írt a The New York Times. Az akkori információk szerint Bloomberg azért fontolgatta indulását, mert bosszantja őt Donald Trump előretörése, és úgy gondolja, hogy Hillary Clinton pedig képtelen gátat vetni Bernie Sanders erősödő támogatottságának, amit az is jól mutat, hogy a demokraták elnökjelölt-aspiránsai közül Bernie Sanders, a republikánusoknál John Kasich nyerte a New Hampshire-i előválasztás első voksolását Dixville Notchban.

Trump „p.ncinak” nevezte Cruzt

Ted Cruz az iowai előválasztáson legyőzte Donald Trumpot, azóta az ingatlanmágnás ott támadja ellenfelét, ahol tudja. Hétfői, New Hampshire-ben tartott nagygyűlésén Trump Cruzról is beszélt, amikor egy nő a közönségből bekiabálta – Cruzra gondolva –, hogy „Ő egy p.nci!” Trump erre úgy reagált, hogy elmondta: szörnyű dolgot mondott a nő, amit nem szabadna, és nem akarja tőle soha többé hallani, majd elismételte:

„Azt mondta, hogy »Ő egy p.nci!« Szörnyű, szörnyű!”

Clinton egyet sem, Trump két szavazatot kapott

Bernie Sanders vermonti szenátor, demokrata elnökjelölt-aspiráns négy vokssal, a republikánus John Kasich, Ohio kormányzója pedig három vokssal megnyerte a választást. Legfőbb riválisaik közül Hillary Clinton, a demokraták között induló volt külügyminiszter egyetlen voksot sem kapott, a republikánusoknál szereplő Donald Trump üzletemberre pedig ketten szavaztak.

Száz éve már, hogy New Hampshire az első előválasztás színhelye, és ugyanilyen régi hagyomány, hogy a legelső voksokat Dixville Notchban lehet leadni, már éjféltől. A szavazóhelyiségek többsége ugyanis reggel nyolc órától várja a szavazókat, bár néhol reggel hattól lehet már voksolni. Még két településen, Millsfieldben és Hart's Location településen is éjfélkor szavaznak, de a hagyomány szerint a kanadai határ melletti hegyi falura, Dixville Notchra érdemes figyelni, ugyanis állítólag aki itt győz, az lesz a pártja elnökjelöltje is.

Éjfél utáni első nyilatkozatában John Kasich azt mondta a Fox televíziónak, hogy nagyon megtisztelő az eredmény, és nagyon sokatmondó is. Negyven éve nem kísérte ekkora érdeklődés az előválasztást, és általában az elnökjelölt-választás folyamatát, mint most – fogalmazott.

A jelöltek nem fogták vissza magukat
A küzdelem ádáz – jelentette az MTI tudósítója.
Bill Clinton például a New Hamsphire-i Milford városkában mondott több mint egyórás beszédet felesége, a demokrata párti elnökjelöltségre pályázó Hillary Clinton mellett. A volt elnök szemforgatónak, tisztességtelennek, pontatlannak és a nőket lenézőnek mondta Bernie Sanderst és követőit.
Donald Trump többször is Jeb Bushon köszörülte a nyelvét (ahogy a fenti dobozban mi is kiemeltük – MNO szerk.), vetélytársai közül szinte egyedüliként a volt floridai kormányzót támadta, több helyütt és több alkalommal is. A plymouthi egyetemen tartott beszédében például ismét azon próbált gúnyolódni, hogy Jeb Bush gyűléseinek egyikén az édesanyja, Barbara Bush is mellette kampányolt. „Szegény, szegény, szegény Jeb Bush, elhozza az anyját, mert segítség kell neki. Mama, kérlek, gyere velem egy sétára a hóban!” – grimaszolt Donald Trump. Hozzátette: Bush szerinte csak vesztegeti a pénzét. „Miért nem dobják ki inkább az ablakon azt a pénzt?” – kérdezte. Manchester városban pedig egyebek között ideggyengének minősítette a floridai exkormányzót. „Szégyen a családjára” – ezt már egy interjúban mondta róla.
Jeb Bush a Fox televíziónak hétfőn este adott interjújában tért ki Trump ellene intézett támadásaira, s így fogalmazott: Hillary Clintonnal szemben ezt a hangot Trump nem engedi meg magának.