Forró lesz a görög nyár

WL

2012. május 19., szombat 11:55, frissítve: szombat 12:01

Karolosz Papuliasz görög államfő a várakozásoknak megfelelően szombat délelőtt rendeletileg feloszlatta a parlamentet és június 17-re kiírta az új választásokat.

Az elnöki rendeletet a parlament épülete előtt függesztették ki.

A május 6-i előre hozott választások eredményeként kialakult parlament csütörtökön ült össze, és mindössze két ülést tartott. Ez volt a legrövidebb életű törvényhozás a II. világháború utáni görög történelemben. Feladata arra szorítkozott, hogy megválassza saját elnökségét és egyéb testületeit, hogy az alkotmánynak megfelelően fel lehessen oszlatni. 

A május eleji választásokon a konzervatív Új Demokrácia párt győzött, de csak 108 képviselői mandátumot szerzett a 300 fős parlamentben, és nem tudott kormányt alakítani. A második és harmadik helyezett – két baloldali párt – is hasztalan próbálkozott ezzel, és végül a pártok szakértői kormány létrehozásában sem tudtak megállapodni, ezért ki kellett írni az újabb választásokat.

A széttagolt parlament és az EU-val kötött hitelmegállapodást, illetve az ehhez előírt takarékossági csomagot támogató pártok népszerűségének meredek hanyatlása kétségessé tette Görögország euróövezeti tagságát.

Angela Merkel német kancellár telefonbeszélgetést folytatott Karolosz Papuliasz görög államelnökkel pénteken, és azt a reményét hangsúlyozta, hogy a júniusi választások után gyorsan felállhat egy „erős, cselekvőképes” kormány Görögországban.

Csütörtökön leminősítette Görögországot a Fitch Ratings, közölve: nem látja garantáltnak az ország eurótagságának fenntarthatóságát.

Az európai sajtó egy esetleg bekövetkező görög gazdasági összeomlás várható európai következményeit taglalta.

Támogatásáról biztosította
a görög politikai vezetőket Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, ugyanakkor nyomatékosan óva intette őket az euróövezetből való kilépéstől pénteken Athénban.

Forrás: MTI