Fosztogattak a tüntetők

BL

2012. július 2., hétfő 09:45

Alig egy héttel a líbiai parlamenti választások előtt fegyveres tüntetők megrohamozták vasárnap a központi választási bizottság bengázi központját, majd kivitték az utcára a hivatal számítógépeit, dokumentumait, és összetörték, elégették azokat – közölték egybehangzó források.

A támadók mintegy háromszázan voltak. Halomba rakták a bent talált szavazóíveket és -cédulákat, majd felgyújtották azokat. A választási bizottság helyettes vezetője a Reutersnak Tripoliból telefonon azt mondta: a biztonsági őrök kevesen voltak az épületnél, nem tudták megvédeni a hivatalt. A tüntetők több képviselői helyet akarnak a Bengázi központú olajtermelő tartománynak a 200 fős parlamentben.

A tartomány egyoldalúan kikiáltott autonóm tanácsa májusban arra buzdította a lakosokat, hogy ne vegyenek részt a július 7-i választásokon, mert a tanács szerint az országrész nem kap elég képviseletet. Volt olyan tüntető, aki transzparensén azt követelte, hogy előbb legyen új alkotmánya az országnak, csak utána rendezzék meg a választásokat. A megválasztandó parlamentnek éppen az lesz az egyik feladata, hogy alkotmányozó nemzetgyűléssé alakuljon.

Egy volt lázadószervezet parancsnoka, Fadallah Harún is részt vett a választási iroda kifosztásában. Ő is arról beszélt az AP tudósítójának, hogy igazságos mandátumarányt akarnak a tartomány számára a parlamentben. Mint mondta, Bengázi mellett két másik kisebb keleti városban is megrohamozták tüntetők a helyi választási irodát.

Forrás: MTI