Növekedés kell az adósság csökkentéséhez + Képgaléria

WL

2012. május 15., kedd 22:56, frissítve: szerda 10:51

Görögország euróövezeti tagsága mellett állt ki, és hitet tett a német–francia kapcsolatok erősítése mellett Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök kedden Berlinben, első találkozójukon.

A francia elnököt katonai tiszteletadással fogadták a szövetségi kormány hivatalánál. A német kancellár és a francia államfő ezt követően nagyjából 60 perces megbeszélést tartott, majd együtt rövid sajtótájékoztatót. A programot vacsora zárta.    

A sajtótájékoztatón mindketten hangsúlyozták: pontosan tudják, hogy a két ország közti kapcsolatnak különleges jelentősége van az európai egységfolyamat előrehaladásában, és ennek megfelelően végzik munkájukat. A konzervatív kancellár kiemelte: a kettejük közti különbségek csekélyebbek annál, mint ahogy ez a sajtóban lecsapódik. A szocialista köztársasági elnök pedig rámutatott: mostanáig mindig kiválóan alakult a francia–német viszony, amikor más-más pártcsaládból származó politikus volt a francia elnök, illetve a német kancellár, legutóbb például a szociáldemokrata Gerhard Schröder és a konzervatív Jacques Chirac is jól együtt tudott dolgozni.

Ugyanakkor Hollande hangsúlyozta: továbbra is úgy véli, hogy a – döntően német hatásra megalkotott és államháztartási fegyelmet előíró – fiskális paktumot növekedésösztönző elemekkel kell kiegészíteni, azt azonban még nem lehet tudni, hogy ennek formája a szerződés – Berlin által elutasított – újratárgyalása lesz-e. Első lépésként ugyanis össze kell gyűjteni és meg kell vitatni valamennyi olyan elképzelést, amely a gazdasági növekedés beindítására vonatkozik, mert növekedés nélkül nem lehet csökkenteni az államháztartási hiányt és az államadósság terhét. Az ötleteket – köztük a Németországban ugyancsak ellenkezést kiváltó közös euróövezeti kötvény koncepcióját – a május 23-án tartandó informális uniós csúcson, majd a június végi hivatalos csúcson mind „le kell rakni az asztalra”, és meg kell vizsgálni, hogy milyen jogi eszközök révén lehet megvalósítani az elképzeléseket – mondta Hollande.

Meghiúsultak az újabb görög kormányalakítási tárgyalások kedden Athénban. Néhány héten belül új választásokat rendeznek. Bővebben>>>


Merkel és Hollande egyaránt aláhúzta, hogy Görögország euróövezeti tagságának megtartását szeretnék. Merkel hozzátette: maguk a görögök is azt szeretnék, hogy hazájuk a közös európai fizetőeszközt használó uniós tagállamok között maradjon. Berlin és Párizs hajlandó támogatást nyújtani ehhez, akár „pótlólagos gazdaságösztönző” lépésekkel is, ha Athén ezt igényeli. Ugyanakkor a görög félnek be kell tartania a nemzetközi pénzügyi támogatáshoz kapcsolódó megállapodást – szögezte le.

Meglehetősen viszontagságos körülmények között – mintegy másfél órás késéssel – érkezett meg Berlinbe az új francia elnök. Francois Hollande repülőgépe a hírek szerint mindössze négy perccel a felszállás után villámcsapás miatt visszafordulásra kényszerült. Bővebben>>>

Forrás: MTI