George Washington a britek legnagyobb ellensége

Kovács N. László, 2012. április 16., hétfő 20:00
Az amerikai szabadságharcost választotta Nagy-Britannia legnagyobb újkori ellenségének egy szigetországi hadtörténeti múzeum.

A különös versengést a Hadsereg Országos Múzeuma rendezte, célja pedig az volt, hogy megtalálja azt a személyt, aki a legtöbb borsot törte a britek orra alá az újkori csatamezőkön. A jelöltnek személyesen kellett vezetnie csapatait, Adolf Hitler így például nem szerepelhetett a listán. A kurátorok húsz főt választottak ki a történelemből, közülük online szavazás döntött az első ötről, majd a múzeum által szervezett estélyen dőlt el, ki volt a „legnagyobb ellenség”.

Az internetes szavazást Kemal Atatürk nyerte, miután a török média beszámolt a versenyről, és szavazásra buzdította a nagy államférfi csodálóit. Szent Patrik napja környékén Michael Collins, az ír szabadságharcos támogatottsága is alaposan megugrott. Rajtuk kívül az első ötbe került még I. Napóleon, Erwin Rommel és George Washington is. A múzeum közönsége végül az utolsót választotta meg Nagy-Britannia leghatalmasabb ellenségének. „Úgy vélem, jó döntés született: Washington felmérhetetlen csapást mért a Brit Birodalom katonaságára és tekintélyére egyaránt, inspiráló vezetőként viselkedett a harcmezőn, de a létfontosságú civil vezetőkkel is szót tudott érteni. Ahogy brit ellenfelei mondták, méltó ellenfélnek számított” – magyarázta Stephen Brumwell történész.

(The Telegraph, telegraph.co.uk)

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása