Magyar állampolgár a szlovák rendőrségen

TK

2011. december 6., kedd 15:25

Behívták a lévai rendőrségre okmányainak leadása végett Gubík Lászlót, az első szlovákiai magyart, aki nyilvánosságra hozta, hogy magyar állampolgársággal is rendelkezik – adta hírül kedden internetes oldalán a Szabad Újság közéleti hetilap. Eközben elhagyta Szlovákiát a csaknem százéves Tamás Ilonka, akit a szlovák hatóságok azért fosztottak meg szlovák állampolgárságától, mert felvette a magyart – adta hírül a hírek.sk szlovákiai honlap.

A szlovák rendőrség hivatalos felszólításáról kedden az MTI megkeresésére maga Gubík László nyilatkozott, miután nyilvánoságra került, hogy magyar állampolgárságának ismeretében és az igazolványokról szóló szlovák törvény értelmében behívták a lévai rendőrségre.

Gubík László – aki az első olyan szlovákiai magyar, aki nyilvánosságra hozta, hogy magyar állampolgársággal is rendelkezik – az MTI pozsonyi tudósítójának elmondta: abban a levélben, amelyet a lévai járási rendőrségtől kapott, az áll, hogy „az igazolványokról szóló törvény értelmében” le kell adnia a rendőrségen a személyi okmányait.

A fiatal politikus, akit november végén a Via Nova ICS, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) ifjúsági szervezete elnökévé választottak, azt is elmondta: a levélben nincs megszabva semmiféle határidő, meddig kell leadni személyi igazolványát. Azt azonban jelezték, hogy 33 eurós pénzbüntetést szabhatnak ki rá, ha nem tesz eleget ezen kötelességének. A jelenleg egyetemi tanulmányait folytató fiatalember elmondta: a levelet először megtárgyalja jogászokkal, majd válaszol a hatóságoknak, s kérni fogja a dolgok tisztázását.

„Következetes akarok maradni önmagamhoz, ezért nem fogok eleget tenni a felszólításnak, hogy adjam le szlovák személyi igazolványom. Olyan hivatalos értesítést, hogy nem vagyok már szlovák állampolgár, eddig még nem kaptam. Én magam önszántamból szlovák állampolgárságomról nem akarok lemondani, és nem is mondtam le. Tehát továbbra is szlovák állampolgárnak érzem magam, s úgy vélem, jogom van használni személyi okmányaimat” – mondta el az MTI tudósítójának Gubík László.

Az egykori parlamenti képviselőtől is megvonnák az állampolgárságot

Dolník Erzsébet is felszólítást kapott a szlovák hatóságoktól személyi okmányainak leadására, miután nyíltan vállalta, hogy felvette a magyar állampolgárságot.

Az MTI tudósítójának kedden elmondta, hogy ugyanolyan felszólítást kapott okmányai leadására, mint Gubík László. Közölte: nem kíván lemondani szlovák állampolgárságáról.

Dolník Erzsébet a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának politikusa volt, 1998 és 2006 között parlamenti képviselőként is dolgozott. Idén októberben őt tüntették ki az MKP parlamenti képviselői által 1994-ben alapított Pro Probitate - A Helytállásért díjjal. A szlovák állam tehát most egykori parlamenti képviselőjétől akarja megvonni az állampolgárságot.

Elhagyta Szlovákiát Tamás Ilonka

A beszámoló szerint az idős asszonyt nagyon felzaklatták a történtek, ezért Magyarországon élő lánya magával vitte. Tamás Ilonka áprilisban vette fel gyorsított eljárással a magyar állampolgárságot. Szlovák okmányait a héten kellett volna leadnia a rendőrségen. Egészségi állapotára hivatkozva a család halasztást kért, amit meg is kapott.

Az idős tanítónő lánya elmondta, amikor benyújtották a visszahonosítási kérelmet, még arról szóltak a hírek, hogy nem veszti el a szlovák állampolgárságát az a kettős állampolgár, akinek az adott országban hozzátartozója él. Végül egy szigorúbb megfogalmazást hagyott jóvá a szlovák törvényhozás. A szlovák törvények szerint Tamás Ilonkára ugyanaz vonatkozik, ami minden külföldi állampolgárra.

„Minden állampolgár, aki felveszi egy másik ország állampolgárságát, automatikusan elveszíti a szlovákot” – közölte Grendel Gábor, a belügyminisztérium szóvivője.

Tamás Ilonka nemzedékeket nevelt fel. Pedagógiai munkásságáért a Komenský emlékérmet és a Szlovák Köztársaság aranyplakettjét is megkapta. Idős kora ellenére ma is aktív közösségi életet él. Nyugdíjas klubot vezet, tagja az MKP-nek. Rimaszombatban hatalmas felháborodást keltett, ami vele történt.

Fehér Csabáné, az idős tanítónő lánya ugyanakkor hangsúlyozta: „tudom, hogy vissza fog menni, le sem lehetne beszélni róla, de most az a legfontosabb, hogy megerősödjön, a hogyan továbbra igyekszem egyelőre nem gondolni”.

A szlovákul és magyarul is beszélő asszony azt is elmondta, hogy ő 1967-ben költözött Magyarországra, itt ment férjhez. Eddig általában kéthetente látogatta Rimaszombatban az édesanyját, de hozzá költözni nem tud, mert fordító és tolmács teendői, illetve családi kötelezettségei ezt nem teszik lehetővé.

A nő, aki korábban a Határon Túli Magyarok Hivatalában is dolgozott, értetlenül áll a történtek előtt. Azt mondta: felvidéki magyarként egész életében hidakat igyekezett építeni a két nemzet között, most mégis tanácstalan.

Forrás: MTI