Gyöngyöspata egyházi kézbe adná az iskolát

WA

2012. május 21., hétfő 20:25

A katolikus egyház fenntartásába, az Egri Érsekségnek adná át a gyöngyöspatai önkormányzat a helyi Nekcsei Demeter Általános Iskolát – tudatta a község jobbikos polgármestere hétfőn.

Juhász Oszkár közleményében azt írta, hogy az önkormányzat már megkereste az érsekséget, és azt remélik, hogy a kezdeményezésükre pozitív válasz születik.

A polgármester utalt arra, hogy a Társaság a Szabadságjogokért elnevezésű szervezet a cigány gyerekek diszkriminációjával vádolja – közlése szerint hamisan – a fenntartó önkormányzatot. „A település vezetése a katolikus egyházban látja a megoldást, ha az érsekség átvenné az iskolát, biztosan megszűnnének az ilyen típusú viták” – fogalmazott a faluvezető.

Juhász Oszkár úgy véli, az egyház cigánypasztorációs programjához is illeszkedne egy olyan iskola, amelyben jelentős a cigány tanulók aránya. Hozzátette, a településnek hívő katolikus közössége van, s ők szintén szeretnék, ha egyházi kézbe kerülne az oktatás a faluban. Az iskola egyházi működtetése a polgármester szerint garanciát jelentene az oktatási színvonal emelkedésére is, s nőhetne a tanulói létszám, ugyanis jelenleg sok szülő Gyöngyösre járatja a gyermekét.

A mintegy 2800 lakosú település azt követően került a közfigyelem középpontjába, hogy tavaly tavasszal etnikai jellegű feszültség alakult ki a faluban.

Forrás: MTI