Kínai naszádok a vitás területeken

2012. július 11., szerda 10:30, frissítve: szerda 10:45

Három kínai őrhajó érte el szerda hajnalban a vitatott hovatartozású szigeteket a Kelet-kínai-tengeren – jelentette be az illetékes kínai halászati hivatal. Tokió "rendkívül súlyosnak" minősítette az esetet.

A három vízi jármű halőrei rutin járőrözést végeznek a Tiaojü – japánul Szenkaku – szigetek térségben, miután a kínai agrártárca június elsejétől halászati tilalmat rendelt el a Kelet-kínai-tengeren a halak ívási időszakára tekintettel.
A Hszinhua hírügynökség rövid jelentésében kitér arra, hogy a kínai hatóságok az ország halászati érdekeinek védelme céljából 2010 óta a halőrök rendszeres járőrözéseit kiterjesztette „a Tiaojü-szigetekre és a hozzájuk tartozó szigetecskékre”. E szigeteket Kína „ősidők óta területe szerves részének tekinti” – áll a hírben.

Tokió megvásárolná a szigeteket

Tokiói jelentések szerint Japán diplomáciai úton tiltakozott, Sasae Keinicsiro hivatalába kérette Kína nagykövetét Cseng Jung-huát, s a rövididejű „területsértést” „rendkívül súlyosnak” és „elfogadhatatlannak” nevezte.
Peking az elmúlt napokban többször is hangot adott elégedetlenségének amiatt, hogy a japán kormány jelét adta, a szigetek államosítására készül. Korábban Tokió kormányzója közölte, hogy a jelenleg formálisan családi tulajdonban lévő öt szigetből hármat megvásárolna, s erre közadakozást kezdeményezett.

A japán közigazgatás alatt álló szigetek hovatartozásáról Tokió nem hajlandó vitát nyitni, azokat egyértelműen a maga fennhatósága alá tartozónak vallja. Peking ugyanakkor azt állítja, bizonyítani tudja a maga igényének jogi megalapozottságát, s szuverenitását vitathatatlannak nevezi. A szigetek környékén szénhidrogén-lelőhelyeket sejtenek, a térségbeli vizek gazdagok halban.