Haladékot kérnek a görögök

MD

2012. június 21., csütörtök 17:59, frissítve: csütörtök 19:51

Az új görög kormány arra fogja kérni nemzetközi hitelezőit, hogy két évvel hosszabbítsák meg a pénzügyi segítség feltételeként szabott takarékossági program végrehajtásának határidejét – közölte csütörtökön az egyik görög párt tisztségviselője.

A hárompárti koalíció legkisebb tagja, a Demokratikus Baloldal (Dimar) tisztségviselője szerint az új kormányzati program hangsúlyos eleme lesz a hitelfeltételek teljesítési határidejének kitolása, valamint a munkanélküli-segély folyósítási idejének egyről két évre hosszabbítása. Emellett megemelnék a takarékossági intézkedések során csökkentett nyugdíjakat, mérsékelnék a vállalati adókat, és visszavonnák a korábbi áfaemelést is – írta egy német gazdasági lap. A Dimar tisztségviselőjének közlése szerint a kormányprogramról már megállapodott a vasárnapi választásokon győztes konzervatív Új Demokrácia (ND), a Pánhellén Szocialista Mozgalom (Paszok) és a Demokratikus Baloldal.

A három párt együtt 179 képviselői hellyel rendelkezik a 300 fős görög parlamentben. Bővebben>>>Ezek a jelenlegi feltételek


A jelenleg érvényben lévő hitelmegállapodás értelmében Görögországnak 2014-ig a tavalyi 9,3 százalékról 2,1 százalékra kell csökkentenie GDP-arányos államháztartási hiányát a 130 milliárd eurós segélycsomagért cserébe, a megszorítások ugyanakkor súlyos gazdasági és társadalmi következményekkel járnak az öt éve recesszióban lévő és húsz százalék feletti munkanélküliséggel küzdő országban. A feltételek teljesítését a május 5-ei sikertelen választásokat követő héthetes belpolitikai válság is hátráltatta.

Az új kabinet kinevezése csütörtök délután várható, a kormányba a két baloldali alakulat, a Paszok és a Dimar várhatóan párton kívüli technokrata szakembereket küld majd. Eddig csak a pénzügyminiszter személye látszik biztosnak, a tárcát Vaszilisz Rapalosz, a nemzeti bank elnöke veszi majd át.

Cél: a válság megszüntetése

Antonisz Szamarasz, az ND elnöke szerdán délután foglalta el a miniszterelnöki posztot, miután a három párt megállapodásra jutott egy Európa-párti nemzeti egységkormány megalakításáról. Az új miniszterelnök beiktatását követő beszédében tartós, stabilitást és reményt biztosító kormányt ígért, amelynek fő célja, hogy kivezesse Görögországot a válságból.

A kormányprogram célkitűzései nehéz tárgyalásokhoz vezethetnek Görögország hitelezőivel, az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). Különösen Németország meggyőzése ígérkezik nagy kihívásnak, mivel Berlin a közelmúltban több alkalommal elutasította a paktum alapvető pontjainak megváltoztatását. Hírügynökségi értesülések szerint a német kormány a hitelezői trojka – az EU és az IMF mellett az Európai Központi Bank – szakértőinek helyszíni jelentését követően fogja kialakítani álláspontját a kérdésben.

Ugyanakkor a héten EU-s tisztviselők, Jean-Claude Juncker, az eurócsoport elnöke, és az IMF legbefolyásosabb tagja, az Egyesült Államok is szükségesnek nevezte a hitelfeltételek részleges módosítását.

http://mno.hu/kulfold_archiv/remenyt-adna-a-gorog-nepnek-az-uj-miniszterelnok-1085204

Forrás: MTI