Halálra ítélhetik az amerikai ámokfutót

BL, 2012. március 23., péntek 22:24
Tizenhét rendbeli, előre megfontolt szándékkal elkövetett emberölés címén pénteken hivatalosan vádat emeltek az ellen az amerikai katona ellen, aki nem egészen két hete válogatás nélkül agyonlőtt afgán civileket Dél-Afganisztánban – áll az amerikai fegyveres erők Kabulban kiadott közleményében.

Az előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosság főbenjáró bűn, így a vádlottat, a 38 éves Robert Bales őrmestert halálra ítélhetik, ha bűnösnek találják. Az őrmestert hat rendbeli emberölési kísérlettel, valamint hat rendbeli testi sértéssel is vádolják. Bales ügyvédje többek között arra hivatkozik, hogy védence koponyasérülést szenvedett néhány éve Irakban, és akarata ellenére küldték Afganisztánba.

Továbbra sem lehet tudni, mi indította arra a katonát március 11-én éjjel Kandahár tartományban, hogy elhagyja az amerikai katonai bázist, és két faluban lemészároljon civileket, köztük 9 gyereket és három nőt. A katonát az afgán hatóságok tiltakozása ellenére az Egyesült Államokba, a kansasi Fort Leavenworth katonai börtönbe szállították, ahol elkülönítve őrzik.

A lehető legkomolyabb büntetésben kell részesíteni a katonát – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában David Scheffer, Bill Clinton elnök háborús bűncselekményekkel foglalkozó egykori nagykövete. Hozzátette: az amerikai katonai törvényszékek mindig kifogásokat keresnek, hogy kimagyarázzák a katonák tetteit.

Forrás: MTI, MNO
hirdetés
47 perce
3 órája
4 órája
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása