Halálra kínozzák a foglyokat

BL, 2012. január 26., csütörtök 20:23, frissítve: csütörtök 20:23
Líbiában az egykori rendszer több fegyveresét és támogatóját halálra kínozták a fogolytáborokban, ahol a kínzás gyakorlata általánossá vált – állította csütörtökön az Amnesty International (AI).

A nemzetközi emberjogi szervezet szerint több, a (felkelő) fegyveres csoportok felügyelete alatt álló fogoly olyan körülmények között halt meg Tripoliban, a líbiai fővárosban és környékén, valamint Miszrátában, amelyek kínzásra utalnak.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) humanitárius szervezet csütörtökön arról számolt be, hogy a foglyok megkínzása miatt felfüggeszti tevékenységét a fővárostól 215 kilométerre keletre fekvő Miszrátában lévő gyűjtőtáborban. Erre az adott okot, hogy nem tudnak sürgős orvosi ellátást biztosítani a megkínzott embereknek.

Az AI megerősítette: Tripoliban, Miszrátában és Garjánban találkoztak olyan foglyokkal, akiken látható nyoma volt annak, hogy az utóbbi napokban, hetekben megkínozták őket. „Sebek voltak a fejükön, különböző testrészeiken” – közölték a szervezetnél. Az Amnesty International szerint a kínzásokat a hivatalosan elismert katonák, a biztonsági szervezet tagjai és a számos, a törvényes kereteken túl tevékenykedő fegyveres csoportok emberei követték el.

A hatóságok ígéretet tettek arra, hogy ellenőrzésük alá vonják a fogolytáborokat. Az AI ugyanakkor riasztónak tartja, hogy nem történt semmilyen előrelépés a kínzások megszüntetése érdekében.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása