A nemzetközi emberjogi szervezet szerint több, a (felkelő) fegyveres csoportok felügyelete alatt álló fogoly olyan körülmények között halt meg Tripoliban, a líbiai fővárosban és környékén, valamint Miszrátában, amelyek kínzásra utalnak.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) humanitárius szervezet csütörtökön arról számolt be, hogy a foglyok megkínzása miatt felfüggeszti tevékenységét a fővárostól 215 kilométerre keletre fekvő Miszrátában lévő gyűjtőtáborban. Erre az adott okot, hogy nem tudnak sürgős orvosi ellátást biztosítani a megkínzott embereknek.

Az AI megerősítette: Tripoliban, Miszrátában és Garjánban találkoztak olyan foglyokkal, akiken látható nyoma volt annak, hogy az utóbbi napokban, hetekben megkínozták őket. „Sebek voltak a fejükön, különböző testrészeiken” – közölték a szervezetnél. Az Amnesty International szerint a kínzásokat a hivatalosan elismert katonák, a biztonsági szervezet tagjai és a számos, a törvényes kereteken túl tevékenykedő fegyveres csoportok emberei követték el.

A hatóságok ígéretet tettek arra, hogy ellenőrzésük alá vonják a fogolytáborokat. Az AI ugyanakkor riasztónak tartja, hogy nem történt semmilyen előrelépés a kínzások megszüntetése érdekében.