Haláltáborokkal viccelődött a hangosbemondóban

TT, 2012. május 4., péntek 12:30
Valósággal sokkolta egy ismeretlen férfi egy belgiumi vonat utasait, amikor hangosbeszélőn ezt közölte velük: Üdvözöljük önöket az Auschwitzba induló szerelvényen.

Így folytatta: „Az összes zsidót megkérjük, hogy szálljanak ki Buchenwaldban.” Auschwitz-Birkenauban (a mai lengyelországi Oswiecim-Brzezinka) és a Weimar közelében fekvő Buchenwaldban a nemzetiszocialista korszakban megsemmisítő táborok voltak, amelyekben zsidók százezreinek iparszerű legyilkolása zajlott.

A vonat csütörtökön este Namurból Brüsszelbe tartott – jelentette az RTBF francia nyelvű rádió –, amikor az ismeretlen férfi behatolt a hangosítóegység fülkéjébe, és a fenti közleményt franciául előadta. Mire a kalauz a fülkébe szaladt, az ismeretlennek nyoma veszett. Az utasok megerősítették a történteket, amelyekről a belgiumi Belga hírügynökség is beszámolt. A férfit nem sikerült elcsípni.

A belga SNCB vasúttársaság elítélte az antiszemita megnyilvánulást. Egy szóvivő kizárta, hogy a cselekedetet a társaság alkalmazottja követhette volna el. Közölte, hogy vizsgálat indul az ügyben.

Az eset a belga belpolitikában is hullámokat kavart. Viviane Teitelbaum, a brüsszeli parlament liberális képviselője a rádióban annak a véleményének adott hangot, hogy a politikai vitákban bagatellizálják a náci múltat. „Mind gyakrabban lépnek át egy vörös vonalat. Bizonyos felelősség terheli azokat a politikusokat is, akik például Goebbelsszel (a náci rezsim egykori propagandaminiszterével) vagy egykori eseményekkel vonnak párhuzamot.. Nem mindenki ismeri a történelmet, és aztán elindul a lavina.”

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - 2 db

A hozzászólások mutatása