Hamarosan eldől, marad-e a porondon Trump

MTI

2016. február 20., szombat 20:40

Egy hétig tartó heves és személyeskedésektől sem mentes támadások után a republikánusok szombaton Dél-Karolinában tartanak előválasztást, amely elemzők szerint meghatározhatja, hogy Donald Trump marad-e a párt fő elnökjelölt-aspiránsa, a demokraták pedig Nevadában, jelölőgyűléseken mérik össze támogatottságukat.

A Demokrata Párt legesélyesebbnek tartott elnökjelölt-aspiránsának, Hillary Clintonnak a kampányszakemberei nemrégiben még úgy tartották, hogy a nyugati Nevada lesz az a szövetségi állam, ahol emberük könnyen elhúzhat vetélytársától, Bernie Sanders vermonti szenátortól. A küzdelem azonban szinte minden várakozást felülmúlóan szorossá vált.

Sanders a péntek esti kampánygyűlésén azzal búcsúzott a megjelentektől: „Azért vagyunk itt, hogy győzzünk.” A Clinton-kampánystáb abban reménykedik, hogy a szenátor fiatalok körében elért rendkívüli népszerűségét ellensúlyozhatja a volt külügyminiszter, ha megszerzi a spanyol ajkúak és a feketék nagy többségének támogatását. Nevadában a lakosság egynegyede spanyol ajkú.

„Most van itt a mi időnk”

A republikánusok jelenleg vezető elnökjelölt-aspiránsa, Donald Trump üzletember szintén bizakodóan zárta dél-karolinai kampányát Myrtle Beachben. „Most van itt a mi időnk, s nem hagyhatjuk, hogy mozgalmunk szétessen. Erős mandátumot kell szereznünk, el kell menni szavazni!” – fogalmazott Trump, akinél jobban senki nem rendítette meg a politikai osztályt.

Trump a héten az egyik vetélytársát perrel fenyegette meg, George W. Bush volt elnököt hazugsággal vádolta meg, még Ferenc pápával is vitába keveredett a migráció ügyében, ám a szombat reggeli felmérések elsöprő többsége változatlanul azt mutatta, hogy ő a republikánus tábor leginkább támogatott elnökjelölt-aspiránsa.

Szokatlan stílusú jelöltek előnyben?

Trump és Sanders előretörése – elemzők egyöntetű véleménye szerint – az amerikai közhangulat jelentős változását mutatja: a választóknak elegük van a politika színpadán régóta szereplőkből, és az új, szokatlan stílusú jelöltek felé fordultak. A nevadai és a dél-karolinai voksolást azért is ítélik kulcsfontosságúnak mind a politikusok, mind az elemzők, mert a március elsejei szuperkedd előtt – amikor egytucatnyi szövetségi államban lesz előválasztás – megmutatja, hogy kik lesznek a két nagy párt frontemberei.

Dél-Karolinában a szavazóhelyiségek helyi idő szerint reggel hét órakor nyíltak meg, a nevadai jelölőgyűlések pedig helyi idő szerint délelőtt tizenegy órakor veszik kezdetüket.