Harcot hirdetnek a korrupció ellen

BL

2012. április 15., vasárnap 19:56, frissítve: hétfő 08:37

A korrupció elleni határozott fellépést ígéri és sürgeti a kínai miniszterelnök a Csiusi (Qiushi) című pártfolyóirat hétfőn megjelenő új számában – derül ki a Hszinhua hírügynökség által előzetesen közölt részletekből.

A jelenlegi kormány utolsó évében fokozni fogja küzdelmét a tiszta kormányzásért, elmélyíti az intézményi reformot, tökéletesíti a működés rendszerét – hangoztatja írásában Ven Csia-pao (Wen Jiabao). Az idén sor kerül a kormányzati adminisztráció vizsgáztatási és engedélyeztetési rendszerének átalakítására, az igazgatási szerveknél és az állami vállalatoknál a közpénzek elosztásának, a pénzügyi irányítási rendszernek a reformjára – emlékeztet a kormányfő.

Ven Csia-pao aláhúzza: a „harcolni a korrupció ellen és a tiszta kormányt létrehozni” elvet teljes körűen érvényesíteni kell a jogszabály- és törvényalkotásban, a társadalmi, gazdasági irányelvek meghatározásánál, s a fontos reformintézkedésekben. Az elszámoltathatóság rendszerét intenzívebben kell működtetni, a kormányzatokat – bármilyen szinten is legyenek –, ha alulteljesítenek, ha hagyják, hogy a komoly korrupciós esetek megtörténjenek, ha a korrupcióval nem tudnak időben megbirkózni, felelősségre fogják vonni – szögezi le a miniszterelnök.

A hatalommal való visszaéléssel csak széles körű és hatékony ellenőrzés révén lehet felvenni a harcot – hangsúlyozza Ven, hozzátéve, hogy a kormányzatoknak alá kell vetniük magukat a szigorúbb hivatali ellenőrzésnek és könyvvizsgálatnak, nyitottaknak kell lenniük, el kell fogadniuk az emberek ellenőrzését. A kormányzatoknak azonnal reagálniuk kell az emberek és a média által felvetett problémákra, ki kell vizsgálniuk azokat, az eredményekről pedig időben tájékoztatniuk kell a közvéleményt – állapítja meg írásában a kínai miniszterelnök.

Mint arról beszámoltunk, a vezető pozícióban lévő munkatársak munkahelyi rotálásával próbál meg a korrupció és a „meggyökerezett érdekek” ellen harcolni a kínai értékpapír-szabályozó hatóság.

Forrás: MTI