Hatalmas a tét, holnaptól új korszak jöhet + Képek + Videó

PR

2012. június 17., vasárnap 13:10, frissítve: vasárnap 18:33

Új időszak kezdődik Görögországban a kulcsfontosságú vasárnapi parlamenti választások után – vélte a választások egyik esélyesének tekintett konzervatív Új Demokrácia párt vezetője.

„Ma a görög nép szól. Holnap új korszak kezdődik Görögország számára” – jelentette ki Antonisz Szamarasz újságírók előtt, miután leadta a szavazatát a Peloponnészosz-félszigeten található Püloszban. A másik esélyes párt, a Radikális Baloldali Koalíció (Sziriza) vezetője, a 37 éves Alexisz Ciprasz szavazata leadása után kijelentette: „Görögország legyőzte a félelmet. Megnyitjuk az utat a társadalmi igazságosság Görögországa, a változó Európa egyenjogú tagja előtt”.

Fotó: Reuters

 

A vasárnapi parlamenti választás az euróról szóló népszavazásnak tekinthető. Athén márciusban kapta meg a több milliárd eurós mentőcsomag második részletét, amely kölcsönökből és adósságátütemezésből állt. Cserébe a kormány újabb kemény megszorításokat fogadott el, például csökkentette a közszféra alkalmazottainak a fizetését és a nyugdíjakat.

A Szirizának a jobboldallal szembeni esetleges győzelme aggodalommal tölti el az Európai Uniót, mert a radikális baloldali párt elutasítja az EU és a Nemzetközi Valutaalap által előírt megszorító intézkedéseket. Az unió az euróövezetből való kizárással fenyegette meg Athént, ha nem tartja be a válságból való kilábalás érdekében tett kötelezettségvállalásait.

A választásokon a megszorítást támogató, Athén és a hitelezők közötti memorandum módosítását kérő, de Görögországot az euróövezetben megtartani kívánó pártok, valamint a nemzetközi segítség feltételeként előírt takarékossági intézkedéseket elutasító radikális baloldali Sziriza fej fej melletti küzdelmet vív az előrejelzések szerint.

Alexis Ciprasz szavaz
Alexis Ciprasz szavaz
Fotó: Reuters


A harmadik főszereplőnek tekintett Evangelosz Venizelosz, a szocialista Paszok vezetője megismételte: ragaszkodik nemzeti egységkormány alakításához, hogy Görögország az eurózónában maradjon. „Egyedül egy nemzeti egységkormány közös felelőssége biztosíthatja számunkra az egységes országot és a nemzetközi hitelességet” – mondta, miután leadta szavazatát Thesszalonikiben.

Mint azt megírtuk, szombaton pártja, a konzervatív CDU darmstadti rendezvényén Angela Merkel a görög szavazókat arra szólította fel, hogy tegyenek hitet a megkötött megállapodások mellett. A kancellár reményét fejezte ki, hogy a választásokon azok az erők győznek és alakíthatnak kormányt, amelyek tiszteletben tartják a nemzetközi hitelmegállapodást.

„Válságos pillanat”

Jeórjiosz Papandreu volt szocialista kormányfő, aki szerint az „Európai Unió válságos pillanatot él át”, a BBC-nek kijelentette: „Félre kell tennünk a különböző célpontok – a déliek, a szigorú németek vagy bárki – kipécézésére irányuló nacionalista szólamokat. Együtt kell dolgoznunk, egyesíteni kell az erőinket.” A görög problémák az Európai Unió és az euróövezet mélyebb gondjainak a jelei – mondta a volt kormányfő, bírálva, hogy nincsen közös uniós bank-, adó- és gazdaságpolitika.

Papandreu óvott attól, hogy a mentőcsomag feltételeit ellenző pártokra szavazzanak, mivel szerinte ez óriási katasztrófa lenne, nemcsak társadalmi, de politikai következményekkel is, ami hátráltatná a görög reformfolyamatot. A volt kormányfő szerint az európai szélsőséges pártok húznak hasznot a válságból. „Alkalmas a terep a populizmus, a rasszista, a neofasiszta pártok számára, amelyek lábbal tiporják az Európai Unió által felépített értékeket” – vélte az adósságválság miatt 2011 végén lemondásra kényszerült miniszterelnök.

A nem nyilvános közvélemény-kutatási eredmények birtokában lévő athéni tőzsde csütörtökön Szamaraszt jósolta győztesnek, s – több, rekordnak számító zuhanás után – 10 pontot emelkedett egyetlen nap alatt.

Drámai tétek

A görög sajtó drámai tétekről írt vasárnap. A világ a kifulladásig Görögországra figyel címmel jelent meg a Kathimerini című napilap cikke. A balközép Ethnosz Voksolás az euróról: Görögország a legkritikusabb konfrontációban címmel írt a vasárnapi választásról, míg a To Vima című hetilap úgy ítélte meg, hogy „Görögország az euróövezetből való távozás veszélye közepette szavaz”.

Ki oldja meg?

A Világbank elnöke szerint Németországnak kell Európát kivezetnie a válságból. – A válság megoldásával kapcsolatos döntéseket csakis az európaiak hozhatják meg – vélekedett Robert Zoellick. Ugyanakkor Angela Merkel német kancellár csütörtökön azt mondta: Németország ereje nem végtelen, és egyedül nem tudja megoldani az euróövezeti válságot.

Forrás: MTI