Hatalmas haszonnal zárt az olajipari óriás

WL

2012. február 7., kedd 15:44

Ismét milliárdos nagyságrendű, ezúttal 39,8 milliárd dollár adózott eredménnyel zárta az évet a brit BP Plc. olajipari konszern, miután 2010-ben olajplatform-katasztrófája közel 3,7 milliárd dolláros veszteséget okozott a cégnek.

A tavaly december végével zárult negyedévben 7,69 milliárd dolláros adózott eredményt ért el, 38 százalékkal többet az egy évvel korábbi 5,57 milliárd dollárnál. Árbevétele a negyedévben 15 százalékkal, 96,3 milliárd dollárra nőtt.

Mint közölték, az olajkatasztrófából eredő kifizetések eddig mintegy 14,5 milliárd dollárt tesznek ki. Ugyanakkor a cég – a BHP Billitonnal és a Chevronnal – új beruházást hajt végre a Mexikói-öbölben.

A 2012-es év a befektetések éve lesz – jelentette ki az eredmények ismertetésekor a cég vezérigazgatója.

A Deepwater Horizon nevű kitermelő toronynál 2010. április 20-án történt robbanás következtében 4,9 millió hordónyi olaj jutott a Mexikói-öböl vízébe. Az Egyesült Államok legsúlyosabb környezetszennyezésének forrását, a sérült mélytengeri olajkutat 5 hónappal később, szeptember második felében sikerült csak véglegesen lezárni.

A BP világszerte mintegy 30 országban termel ki kőolajat és földgázt, naponta mintegy 4 millió hordó olajnak megfelelő mennyiségű energiahordozót hoz a felszínre.

Forrás: MTI