”Hatalmas pöcegödör” a szigetország pénzügyi szektora?

TK

2012. június 30., szombat 22:19

Brit politikusok élesen bírálják a szigetország bankrendszerét, miután a Barclays bankot komoly büntetés sújtotta adatok manipulálása miatt.

Ed Miliband, az ellenzéki Munkáspárt vezetője szombaton kijelentette: az egykor dicsért ágazat rossz hírbe keveredett; ennek következtében a régen bóknak számító „bankár” szó mára „durva sértéssé” változott.

A brit közvélemény „nem fogja kevesebbel beérni, mint egy teljes, független és nyílt vizsgálat”, amely feltárja a bankszektor valamennyi zugát – hangoztatta Miliband a Fabian Society nevű agytrösztben mondott beszédében.

Brit és amerikai hatóságok szerdán összesen 453 millió dollár bírságot szabtak ki a Barclaysra. Az egyik legnagyobb angol pénzintézet illetékesei 2005 és 2009 között hamis adatokat közöltek a londoni irányadó bankközi kamatláb, a Libor megállapításához. A manipuláció célja az volt, hogy a bank pénzügyi helyzete szilárdabbnak tűnjön.

A Barclays botránya – amelynek nyomán vizsgálat indult több más bank, így a HSBC, a Citigroup és az UBS ellen – tovább szította a haragot az ágazat ellen. A bankok menedzserei amúgy is bírálatok kereszttüzében állnak horribilis fizetésük és erkölcsileg kifogásolható viselkedésük miatt. Az ellenzék mellett kormánypárti politikusok is kemény szavakat használva ostorozták a bankárokat.

A kormány részéről Vince Cable gazdasági miniszter nemes egyszerűséggel „hatalmas pöcegödörnek” nevezte a szigetország pénzügyi szektorát. Ken Clarke igazságügyi miniszter nyíltan követelte a pénzügyi bűncselekményeket elkövető bankárok bíróság elé állítását. A BBC-nek nyilatkozva Clarke úgy vélte, „pénzügyi bűncselekményeket könnyebb megúszni ebben az országban, mint bármilyen másfajta bűntett elkövetését”.

Forrás: MTI