Hatalmas vihar pusztított

tt

2012. július 1., vasárnap 17:13

Óriási viharok söpörtek végig Németországon a hét végén, közel száz ember megsérült, egy nő életét vesztette.

Egymást követték a szélviharok, villámcsapások, felhőszakadások és a jégesők a hét végén Németországban, óriási anyagi károkat okozva. Egy szászországi zenei fesztiválon a villámcsapás 51 embert sebesített meg, közülük kilenc állapota súlyos. Egy bajorországi kulturális fesztivál közönségéből 18 embert sebesítettek meg a leszakadt, illetve lezuhant faágak, egy orkán által kidöntött fa pedig egy autójában ülő nőt zúzott halálra.

A sínekre és a vezetékekre zuhant fák miatt sok helyütt megbénult a vasúti közlekedés, a München–Stuttgart vonalon csak vasárnap délben indulhatott újra a forgalom. Vasárnapra virradó éjjel a Stuttgart–Ulm közötti szakaszon három vonat is elakadt, csak több órás veszteglés után sikerült felújítani a forgalmat.

Baden-Württembergben csaknem 30 ember sérült meg, egy részük súlyosan. Berlinben már második éjszaka tombolt a vihar óriási károkat okozva a közlekedésben, Kiel óvárosa egy része víz alatt van, Hessenben életveszélyesen megsebesített egy golfozott a belecsapott villám.

Délkelet-Európa ezzel szemben trópusi forróságtól szenved, a közeli napokban a hőmérséklet eléri a 40 fokot. Csehországban, Olaszországban, Horvátországban, Romániában és Bulgáriában – Magyarországgal együtt – a hőmérséklet már meghaladja a 35 fokot. Kelet-Spanyolországban környezeti katasztrófához vezet az utóbbi évtizedek legsúlyosabb erdőtüze, a valenciai régióban egész vidékek estek a lángok martalékául. Mindeközben megdőltek a budapesti és az országos napi minimumhőmérsékleti rekordok is vasárnapra virradóra – írta meg az MNO.

Forrás: MTI