Hazánk is küld megfigyelőket

PR, 2012. május 14., hétfő 21:30, frissítve: kedd 10:32
Magyarország is részt vesz öt fővel a szíriai nemzetközi megfigyelői küldetésben – közölte hétfőn Németh Zsolt.

Az EU-országok külügyminiszterei megállapodtak a Szíriával szembeni korlátozó intézkedések további szigorításában – közölték hétfőn Brüsszelben.

A szíriai kormánycsapatok legkevesebb 23 katonája vesztette életét hétfőn a hónapok óta a felkelők kezén lévő, közép-szíriai Homsz tartomány Rasztán városában, miután összecsaptak lázadókkal – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

Vasárnap legkevesebb kilenc ember vesztette életét Szíriában a hatóságok megtorló akcióiban, valamint a kormányerők és a dezertált katonák összecsapásaiban. Szombaton négy civil és a hadsereg négy katonája halt meg.

A Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az EU-országok külügyi tárcavezetőinek brüsszeli tanácskozása után magyar újságíróknak elmondta: örvendetes, hogy megkezdődött Szíriában azoknak a nemzetközi megfigyelőknek a telepítése, akiknek a Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár által kidolgozott béketerv értelmében ellenőrizniük kell a kormányerők és a felkelők közötti erőszakcselekmények beszüntetését.

A háromszáz megfigyelő telepítése még e hónap végéig megtörténik – vélekedett az államtitkár. Hozzátette azonban, hogy az EU–külügyminiszteri ülésen hangsúlyosan felvetődött: a feladat nagyságrendje ennél több megfigyelőt is igényel majd. Szíriával kapcsolatban a sürgős teendők sorában kiemelkedő szerepe van a humanitárius tevékenységnek, amiben Magyarország aktív szerepet kíván játszani mind a Szírián belüli, mind a Szíriát övező, így például törökországi menekülttáborokban – közölte Németh Zsolt.

Mint hozzátette, Magyarország orvosi segédeszközöket és gyógyszereket ad, segélyszervezetekkel működik együtt e vonatkozásban.

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása