Helikopteres lövöldözés a határ mellett

tt

2012. május 25., péntek 23:17

A szíriai hadsereg helikopterei pénteken első ízben támadták a Bassár el-Aszad elnök rendszerét elutasító kurd településeket a török határ közelében, sokan megsebesültek – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH). Közben a kormányerők páncélos járművekkel törtek be Aleppo város utcáira.

Legalább négy rendőr elesett a lázadókkal vívott harcban a térségben fekvő Kanszebbában. „Most először volt a kurd hegyvidék néven ismert övezet légitámadások célpontja. Meredek hegyvidék, harckocsival nehezen megközelíthető” – közölte Rámi Abdel-Rahmán, a londoni székhelyű OSDH elnöke, aki szerint mintegy húsz lakos sebesült meg.

Abdel-Rahmán szerint a helikopterekről nehézgéppuskával pontos célpontokat támadtak, hogy megtisztítsák az övezetet a szárazföldi csapatok odaszállítása és a lázadók kiszorítása érdekében. Pénteken összesen 28 ember – többségében civil – halt meg Szíriában erőszakos cselekményekben az egy hónapja érvényben lévő tűzszünet ellenére, amelyet naponta megsértenek.

A Homsz tartománybeli Hula városban elkeseredett harcok törtek ki a kormányerők és a lázadók között – ellenzéki aktivisták közlése szerint. Az OSDH szerint legalább tíz ember halt meg, amikor a kormánycsapatok Hulát bombázták. Ahmad Kasszem aktivista szerint a harc az után tört ki, hogy a szíriai erők tüzet nyitottak egy Aszad-ellenes tüntetésre és egy tüntetőt megöltek. Több katona megsebesült, és öt harckocsit harcképtelenné tettek – közölte az aktivista.

Páncélosok jelentek meg Aleppo utcáin

A lázadás kezdete óta először, pénteken a szíriai hadsereg páncélosai bevonultak Aleppóba, az ország második legnagyobb városába, ahol az utóbbi hetekben példátlan méretű tüntetések voltak Bassár el-Aszad rendszere ellen.

A páncélosok Kalasze és Busztán-el-Kaszr negyedekben cirkáltak, ahol ezrek vettek részt egy pénteken lelőtt fiatal férfi temetésén – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

„Éljen Szíria! Le Aszaddal!” – skandálták a gyászszertartáson részt vevő tüntetők. A város utcáin több tízezren követelték a rendszer bukását. A lázadás kezdete, 2011 márciusa óta ez volt a legnagyobb szabású tüntetés Aleppóban.

Az ország északi részében fekvő Aleppóban fokozatosan alakult ki a tiltakozó mozgalom, amelynek magja a város egyetemének diákmozgalma volt.

Forrás: MTI