Helyrerakná a hadsereg önérzetét Putyin

TT, 2012. augusztus 12., 12:20, frissítve: 12:22
Ezerhatszáz új harci gépet, illetve helikoptert ígért az orosz légierőnek Vlagyimir Putyin elnök szombaton annak az erőfeszítéseknek a részeként, amelynek célja megerősíteni az ország haderejét.

Az államfő abból az alkalomból beszélt, hogy száz éve hozták létre az orosz légierőt. Putyin sokat tett 2000-es első megválasztása óta, hogy helyreállítsa az önérzetet a hidegháborús időszak szuperhatalmának hadseregében –  állapította meg jelentésében a Reuters brit hírügynökség.

A birodalom felbomlása gyengítette meg

A tervezett hatszáz harci gép és ezer helikopter beszerzése egy 720 milliárd dolláros program része, amelynek célja újra felszerelni a Szovjetunió 1991-es felbomlását követő kiadáscsökkentések miatt meggyengült hadsereget. Vlagyimir Putyin hangoztatta, hogy nagyon modern technológiát képviselő eszközökkel szerelik fel a hadsereget, a meglévő fegyvereket pedig korszerűsítik.

Putyin a Zsukovszkijban rendezett légi parádén
Putyin a Zsukovszkijban rendezett légi parádén
Fotó: Europress/AFP


A Moszkva melletti Zsukovszkijban tartott légi parádén az államfő megköszönte a légierő tisztjeinek, veteránjainak, valamint a légi ipar dolgozóinak azt, hogy segítettek átvészelni a légierőnek az 1990-es évek és a 2000-es évek elejének nagyon nehéz időszakát.

Nem a levegőbe beszél

Az MNO korábban beszámolt róla, hogy az orosz hadsereg 92 darab Szu–34-es vadászbombázót kap 2020-ig azon 2,5 milliárd euró értékű szerződés értelmében, amelyet a Szuhoj gyárral írtak alá még március elsején. Vlagyimir Putyin február végén az orosz hadsereg minden eddiginél nagyobb arányú fejlesztését ígérte.

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés