Henteskéssel rontott egy marokkói férfi a rendőrökre

MTI

2016. január 7., csütörtök 20:54, frissítve: csütörtök 20:56

Az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet zászlaját ábrázoló papír volt a párizsi rendőrkapitányságnál csütörtökön lelőtt férfinél, s erre a végül meghiúsult támadás elkövetését elismerő arab szöveg volt írva – közölte Francois Molins párizsi ügyész.

A rendőrségi forrásokra hivatkozó AFP francia hírügynökség szerint a támadó a marokkói születésű, 21 éves Sallah Ali volt, akinek 2013-ban lopás miatt meggyűlt a baja a hatóságokkal. Ujjlenyomatai szerepeltek a digitális nyilvántartásban.

A férfi ruházata alatt egy robbanómellény utánzatát viselte, egy mobiltelefont is találtak a hatóságok. Az Alinál lévő papír egyébként egy Abu Bakr al-Bagdadinak, az IÁ vezérének tett hűségnyilatkozatot is tartalmazott. S azt állította, hogy bosszút akar állni a Szíria elleni támadásokért.

A párizsi rendőrkapitányságot henteskéssel a kezében megrohamozó férfi tettét a körülmények ismeretében terrortámadásként értelmezik a francia hatóságok – mondta Molins.

Ali pontosan egy évvel a Charlie Hebdo című szatirikus hetilap szerkesztősége ellen elkövetett terrortámadás után próbált behatolni a rendőrségre. Az épület előtti rendőrök azonnal agyonlőtték, ahogy a férfi irányukba rohanva azt kiáltozta, hogy „Allahu akbar!” (Isten a legnagyobb!). Az egyik rendőrségi szakszervezet tisztviselője elmondta: a két rendőr életét is kioltó támadás évfordulóján nagy a feszültség a testületben. „Folyamatos a riadókészültség” – mondta.

Nem sokkal a támadás előtt Francois Hollande francia elnök arról beszélt, hogy a terrorizmus továbbra is „félelmetes fenyegetést” jelent az országra nézve, a rendőrök, csendőrök vagy tűzoltók ellen elkövetett támadások nem hétköznapi bűncselekmények, hanem az ország ellen elkövetett merényletek.