Heves viták a CDU-n belül

Keresztes Lajos

2012. május 10., csütörtök 14:14

A Frankfurter Allgemeine Zeitung konzervatív német napilapban Stephan Löwenstein Belegabalyodva a biztonsági hálóba című cikkében elemzi a vasárnapi, észak-rajna–vesztfáliai választásokon induló CDU-jelölt esélyeit és a szavazás várható következményeit.

Norbert Röttgen korábban Angela Merkel politikai bizalmasának számított. A CDU elnöke még az ellenzéki időszakban egyengette karrierjét, amikor 2005 elején a frakció vezetőjeként megbízta őt a kevéssé látványos, de igen befolyásos frakcióigazgatói teendőkkel.

Röttgen 2009-ben – mint egykoron Angela Merkel – kormánytagként környezetvédelmi miniszter lehetett. Ezután annak gondolata is felmerülhet, hogy Röttgen egy a kancellárral előre megbeszélt színjátékot játszik, ha miniszterelnök-jelöltként a tartományi választásokat Merkel egyetértésével nyilvánította a kormány európolitikájáról is rendezett népszavazásnak.

Felmerül a kérdés, hogy vajon az egész csak egy menekülőút-e, amin keresztül elhagyhatja a választási vereséget követően a berlini koalíciót. Hiszen elődje, Gerhard Schröder pontosan ezt az alkalmat választotta, hogy egy az SPD-t megrázó észak-rajna–vesztfáliai vereséget követően véget vessen a vörös–zöld kormánynak. Jelenleg semmi sem szól eme forgatókönyv mellett. Egyrészt Merkel egészen más természetű, mint Schröder, a hívei úgy fogalmaznak: „jobbak az idegei”.

2005-ben egy közel négy évtizedes SPD-uralom ért véget Düsseldorfban. Ugyanazt a koalíciót váltották le a tartományban, mint amelyik az országot vezette. Röttgen azonban ellenzékből próbál hatalomra kerülni, így a CDU csak nyerhet Düsseldorfban.

Azzal azonban aligha lehet számolni, hogy a következő vasárnap egy esetleges vereség esetén a CDU elfogadja azt a magyarázatot, hogy a bukás oka az országos politika volt. A CDU országos központjában megpróbálják a vitát elsimítani, s a kiélezett felvetést – vasárnap a kancellárról szavaznak majd – visszautasítani. Mindezek mellett azért sem kívánják a vitát nyilvánosság előtt megvívni, mert az még inkább befolyásolhatná a kampány végét.

Berlin figyelmét az sem kerülte el, hogy az észak-rajna–vesztfáliai CDU eléggé elkeseredett kampányt folytat és a párt hívei is frusztráltak, bár ezért legkevésbé sem a kancellár európolitikája a felelős, hanem a tartományi miniszterelnök, aki sem személyében, sem programjában nem képes megszólítani a választókat.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (faz.net)