Hihetetlen okokkal úszhatta meg Tobin a tragikus ügyet?

PR

2012. június 28., csütörtök 17:45, frissítve: csütörtök 19:04

Botrányos döntéseket hozott az eljáró ír bíróság a tizenkét évvel ezelőtti, két kisgyermek halálát okozó leányfalui gázolás felelősének ügyében – mondta csütörtöki dublini nyilatkozatában a gyermekek édesapja, de azt is hozzátette: bízik a jogorvoslatban.

Zoltai Bence annak nyomán utazott Dublinba, hogy az ír Legfelsőbb Bíróság a héten jogerős végzéssel elutasította a balesetet okozó és Magyarországon elítélt Francis Ciarán Tobin átadását a magyar hatóságoknak büntetése letöltése végett.

A gyermekek édesapja az ír fővárosban tett sajtónyilatkozatában ismertette a 2000. április 9-én, Leányfalun történt szerencsétlenség és az azóta lezajlott igazságszolgáltatási eljárások hátterét. Zoltai Bence kijelentette: az ír Legfelsőbb Bíróság „számos hihetetlen okra” hivatkozva hozta meg botrányos döntését. Az édesapa kérte az ír sajtót az ügyben eljáró ír bírák távozásának kikényszerítésére.

„Egyszer már volt ilyen”

A gyermekek édesapja azt is elmondta: bízik a jogorvoslatban. Úgy fogalmazott, hogy „egyszer már voltunk ebben a helyzetben”, vagyis az átadást már korábban is elutasították egy jogerős végzéssel. Ezután az ír és a magyar kormány szakpolitikusainak egyeztetése nyomán olyan törvénymódosítás született, amelynek alapján az ügy ismét bírósági szakaszba kerülhetett – mondta Zoltai Bence. Hozzátette, hogy „ha egyszer volt ilyen, akár másodszor is előfordulhat”.

Zoltai Bence
Zoltai Bence
Fotó: MTI

Navracsics levelet írt

Navracsics Tibor kedden közölte, levelet írt az ír igazságügyi miniszternek a Tobin-ügy kapcsán, és kifejezte sajnálatát, amiért egy mindenki által elismert bűncselekmény megtorlás nélkül marad. Az ír legfelső bíróság napokban meghozott döntése értelmében Francis Ciarán Tobin nem adható át Magyarországnak. A család jogi képviselője, Tóth István ügyvéd, szerdán felháborítónak nevezete az ír hatóságok eljárását.

Csütörtökön Navracsics azt mondta, bízik abban, hogy az ír igazságügy-miniszterrel és az Európai Bizottság igazságügyi felelősével tervezett személyes találkozón sikerülhet megoldást találni az ír gázoló ügyében. Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke, igazságügyi felelőse előző nap hozzá eljuttatott válaszlevelében közölte: találkozót hív össze a következő hetekben az ír és a magyar hatóságok között annak megvitatására, hogy mi okozta az európai elfogatóparancs „egyértelműen rossz működését” az ír gázoló ügyében.

Forrás: MTI