Hivatali visszaélés: hét év börtönre ítélték a volt kormányfőt

MNO-BL

2011. október 11., kedd 13:12

Hétévi börtönre ítélte kedden nem jogerősen a hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolt Julija Timosenko volt ukrán kormányfőt a kijevi Pecserszki kerületi bíróság.

„A bíróság bűnösnek találta és hétévi börtönbüntetésre ítélte Julija Volodimirivna Timosenkót” – közölte az ítéletet kihirdetve Rogyion Kirejev tanácsvezető bíró. Hangsúlyozta, hogy Timosenko tetteinek társadalmi veszélyességére való tekintettel nem látja megalapozottnak a vádhatóság által kért ítélet enyhítését.

A június 24. óta tartó perben a volt kormányfőt azzal vádolták, hogy 2009-ben a kormány jóváhagyása nélkül, a Naftogaz ukrán állami kőolaj- és gázipari vállalatnak 1,5 milliárd hrivnya (188 millió dollár) értékű kárt okozva írta alá Oroszországgal a gázszállítási szerződéseket. A bíróság a börtönbüntetésen túl mintegy 1,5 milliárd hrivnya kártérítés megfizetésére ítélte és hivatali tisztségek betöltésétől három évre eltiltotta a volt kormányfőt.

Az ítélethirdetés után Julija Timosenko bejelentette, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul az ítélet miatt, és felszólította az ukránokat, harcoljanak a tekintélyuralmi rendszer ellen. „Az európai intézményeknél harcolunk hírnevünk védelmében. Erősek leszünk, és megvédjük Ukrajnát a tekintélyelvűségtől és a szabadság hiányától” – jelentette ki a vádlott az ítélethirdetés után.

Timosenko és a védelem végig tagadta, hogy a volt kormányfő bűncselekményt követett volna el, és koncepciós per megszervezésével vádolta fő politikai ellenlábasát, Viktor Janukovics államfőt. Az ítélet ellen a fellebbviteli bíróságon lehet fellebbezni. Timosenko a kijevi vizsgálati fogdában marad, amíg az ítélet nem jogerős. A büntetés letöltését őrizetbe vételétől – augusztus 5-től – számítják.

Forrás: MTI