Raus!

Hollande kizárná a széljobb kormányú országokat az EU-ból

MTI, 2016. február 19., péntek 21:52, frissítve: péntek 21:57
A francia államfő pénteken egy rádióinterjúban kijelentette, Európának megvannak a jogi eszközei arra, hogy megakadályozzon egy országot a demokratikus értékek megsértésében, és fel is függesztheti annak az államnak a tagságát, amelyben szélsőjobboldali párt kerül hatalomra.

„Ha egy szélsőjobboldal párt kerül hatalomra, és ez sajnos lehetséges a jelenlegi Európában, meglennének az alkalmazható eljárások” – mondta általánosságban Francois Hollande a France Inter közszolgálati rádiónak, amikor a műsorvezető Magyarország és Lengyelország politikai helyzetéről kérdezte. Az elnök leszögezte: sem Magyarország, sem Lengyelország „nem került még ilyen eljárás alá, jóllehet lehetségesek ellenőrzések, mégpedig jelenleg Lengyelországban”.

„Felfüggeszthető egy országnak az a joga, hogy az Európai Unióban maradjon. Európának megvannak a jogi eszközei, a szerződések megfelelő cikkelyeiben, hogy megakadályozzanak egy országot a demokratikus értékek megsértésében”

– hívta fel a figyelmet a francia elnök. Francois Hollande szerint amikor egy országban megsértik a médiaszabadságot, az alkotmányt vagy az emberi jogokat, Európának eljárásokat kell indítania, akár esetleg a tagság felfüggesztésig is el lehet menni – fogalmazott. Ugyanakkor azt is megjegyezte a francia elnök, hogy „ez még soha nem történt meg”.

hirdetés
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása