Horthy Istvánra emlékeztek Oroszországban

TK

2012. augusztus 20., hétfő 13:27

Horthy István kormányzóhelyettesre emlékeztek hétfőn az oroszországi Ilovka településnél, ahol fellelték a 2. magyar hadsereg főhadnagyaként 1942-ben meghalt pilóta repülőgépének egyes maradványait.

A kutatásról, Horthy István életének és halálának történetéről a Rosszijszkaja Gazeta című lap online változata számolt be.

Hetven éve annak, hogy a kormányzó idősebb fia a második világháború keleti frontján, az oroszországi Belgorod megye területén, Ilovka település repülőtere közelében Héja típusú vadászgépével lezuhant és életét vesztette. A Magyar Honvédség 86. Szolnok Helikopter Bázisának és a Magyar Roncskutató Egyesületnek a képviselői keresték fel Ilovka településnél Horthy István gépének lezuhanási helyét, és tábori mise keretében emlékeznek meg az elhunyt pilótáról.

Horthy Miklós máig megosztó, indulatokat kiváltó személyiség, aki ellen fő érvként antiszemitizmusát és a zsidóságot érintő politikáját szokták felhozni. Turbucz Dávid történész doktorandusszal, a téma fiatal kutatójával a kormányzó antiszemitizmusáról beszélgettünk.

Horthy Istvánt először nem messze a tragédia helyétől temették el, ahova síremléket is elhelyeztek. Később felesége, Ilona elszállíttatta a holttestet Budapestre, a síremléket pedig a hatvanas években megsemmisítették.

A Rosszijszkaja Gazeta kiemelte, hogy a szolnoki repülési múzeum hadtörténeti csoportja segít az orosz partnereknek a második világháború idején magyar terület felett lelőtt szovjet pilóták és repülőgépeik felkutatásában és maradványaik felszínre hozatalában. Köszönetképpen megszervezték a hétfős magyar csapat oroszországi útját. A lap internetes oldalán videofelvételt is elhelyeztek a repülőgép maradványainak feltárásáról, valamint a Vitalij Latarcev hadtörténésszel készült beszélgetést Horthy István szerepéről, és a feltárás fontosságáról. A honlap részletesen ismertette Horthy István életútját. Idézte édesapjának írt levelét is, amelyben kifejtette: „Meggyőződtem arról, hogy a németek sohasem fogják legyőzni az oroszokat, el kell utasítani a Hitlerrel kötött szövetséget. Sajnálom a magyar katonákat, akik hiába ontják vérüket.”

A kutatócsoport célja, hogy emlékjel kerüljön Horthy István és bajtársai halálának helyszínére. Lehet, hogy jövőre odautazik a most 94 éves özvegye is – mondta a Rosszijszkaja Gazetának Latarcev hadtörténész.

Forrás: MTI