Húzná az időt Ratko Mladić

tt

2012. május 14., hétfő 22:48

Az ellene tervezett per hat hónappal történő elhalasztását kérte hétfőn a boszniai népirtás egyik fő felelősének tartott Ratko Mladić. A boszniai szerb hadsereg egykori parancsnokának bírósági tárgyalása szerdán kezdődne a hágai Nemzetközi Törvényszéken (NT).

A korábbi bírósági meghallgatásokon Ratko Mladić vontatottan beszélt, néha úgy tűnt, hogy nem érti a bíró által mondottakat, s olyan benyomást keltett, hogy nem lesz képes végigülni a hónapokig tartó bírósági eljárást.  A törvényszéki főügyész, Serge Brammertz azonban a minap közölte: a vádlott fizikai és mentális állapota megfelelő ahhoz, hogy bíróság elé álljon.

A halasztási kérést indokolva Mladić ügyvédjei azt hangoztatták: az ügyészség késve hozta nyilvánosságra a bizonyítékokat, és ez – mint fogalmaztak – az igazságszolgáltatással való visszaéléshez vezethet.

A boszniai szerb háborús bűnöst tartják felelősnek a mintegy nyolcezer bosnyák halálával járó, több hágai perben népirtásnak minősített srebrenicai vérengzésért és Szarajevó csaknem három és fél évig tartó ostromáért. Népirtással, emberiesség elleni bűncselekményekkel, a háborús törvények és szokások megsértésével vádolják. A horvát hatóságok a távollétében húsz év börtönre ítélték dalmáciai települések elleni támadásaiért.

Forrás: MTI