Így csökkentené Peking a korrupciót

2012. augusztus 22., szerda 22:05

A kínai kabinet több mint 180 gazdasági tevékenység esetében törölte a korábban kötelező kormányzati jóváhagyást, s csaknem 120-nál az alsóbb szintekre ruházta, amivel erősítik a piac szerepét és csökkentik a korrupció lehetőségét – áll a kormány szerdai üléséről kiadott közleményben.

A központi engedélyeztetés körének szűkítését még 2001-ben határozták el. A friss döntés a hatodik hasonló a sorban, s az elmúlt tíz évben összesen közel 2500 tétel került ki a kormányzati eljárásból, vagy módosítottak a jóváhagyásának szabályain. Ez a korábban ilyen kötelezettség alá tartozó tételek 69,3 százaléka.

A döntéshozók az eljárás hatékonyságának növekedését, a folyamatban szereplők számának csökkenésével pedig a korrupciós esetek visszaesését várják. A törekvés abból a felismerésből fakadt, hogy a kínai hivatali engedélyeztetési rendszer rendkívül túlszabályozott, és sok – a kisebb üzleti vállalkozások működését befolyásoló – felesleges beavatkozást eredményezett.

A kormánynak tartózkodnia kell a beavatkozástól olyan területeken, ahol a polgárok, a vállalatok és más szervezetek függetlenül képesek eljárni, a piac hatékonyan tud szabályozni – fogalmaz közleményében a kínai kormány.

Forrás: MTI