Így emlékeznének a Szovjetunióba hurcoltakra

PR, 2012. április 5., csütörtök 15:31, frissítve: csütörtök 15:54
A Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapjává javasolja nyilvánítani az Országgyűlésnek november 25-ét a fideszes Menczer Erzsébet.

A parlamentnek csütörtökön benyújtott határozati javaslatában a kormánypárti politikus rögzítené: „a Magyar Országgyűlés méltóképpen kíván megemlékezni arról a mintegy 800 ezer magyar honfitársunkról, akiket 1944 őszétől kezdve a kommunista diktatúrában a magyar hatóságok hathatós közreműködésével hadifogolyként vagy civilként a Szovjetunióba hurcoltak többéves kényszermunkára, vagy koholt vádak alapján 8-12 évre száműztek a Gulag rabtelepeire; tisztelettel adózik mindazok előtt, akik életüket adták a hazáért, illetve akik állampolgárságuktól megfosztva idegen földön, hazájuktól több ezer kilométerre, embertelen, megalázó körülmények között fogságot szenvedve végeztek kényszermunkát”.

Az Országgyűlés a javaslat elfogadásával kinyilvánítaná, támogatja és szorgalmazza olyan emlékművek állítását, megemlékezések szervezését, oktatási anyagok és tudományos feldolgozások készítését, amelyek a kommunista diktatúra idején a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabokra és kényszermunkásokra emlékeznek. Felkérné egyúttal a központi államigazgatási szerveket, az oktatási intézményeket, az egyházakat és a civil szervezeteket, a közszolgálati médiumokat, valamint az önkormányzatokat, hogy gondoskodjanak a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabokról és kényszermunkásokról való méltó megemlékezésről.

Marczin Borbála az MNO-nak adott interjújában a Gulagon eltöltött kilenc évről és a kommunista diktatúráról beszélt.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása