Így gyorsítják fel a Mladics elleni bírósági eljárást

PR

2011. december 2., péntek 21:15

A népirtással vádolt szerb Ratko Mladics elleni bírósági eljárás felgyorsítása érdekében a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) pénteken mintegy felére csökkentette az egykori boszniai szerb hadseregparancsnokot terhelő bűncselekmények számát.

Az NT az eredetileg 196 bűncselekményt 106-ra mérsékelte, ily módon a bíróság elfogadta az ügyészség vonatkozó kérelmét. A Mladics terhére rótt bűncselekmények elkövetésének színhelyeit 23-ról 15-re csökkentették. Az ügyészségnek most két hete van arra, hogy ennek megfelelően módosítsa a vádiratot.

Mint arról beszámoltunk, a hágai Nemzetközi Törvényszék november 16-án elrendelte Ratko Mladics volt boszniai szerb hadsereg-főparancsnok teljes orvosi kivizsgálását.

A 69 esztendős Mladics az utóbbi időben többször is orvosi kezelés alatt állt. Felröppent hírek szerint halálosan beteg. Egy november 10-én született orvosi vélemény szerint „felépülése hosszabb időt vesz igénybe”, s csak azután térhet vissza a tárgyalóterembe. A bíróság elrendelte alapos kivizsgálását, az eredmény még nem ismert.

Az ügyészség népirtással, emberiesség elleni bűncselekményekkel, illetve háborús törvények és szokások megsértésével vádolja Mladicsot. A terhére rótt bűncselekményeket a tábornok az 1992–95-ös boszniai háború idején követte el, őt tartják a srebrenicai népirtás és a szarajevói ostrom fő felelősének.

A volt tábornokot május végén tartóztatták le szerb kommandósok a Nagybecskerek (Zrenjanin) melletti Lázárföldön (Lazarevo), majd nem sokkal később kiadták az NT-nek. Az első bírósági meghallgatáson Mladics nem kívánt nyilatkozni a vádiratról. Hágai diplomáciai körökben azzal számolnak, hogy soha nem születik Mladics ellen ítélet, s Szlobodan Milosevics volt szerb államfő sorsára hivatkoznak. Ő 2006-ban halt meg, miután négy évet töltött hágai vizsgálati fogságában.

Forrás: MTI