Ilyet még sohasem csináltak Törökországban

TK

2012. május 8., kedd 20:41

Törökország első ízben fog elfogadni a menekültek és a bevándorlók helyzetét szabályozó törvényt azzal a céllal, hogy megfeleljen az Európai Unió előírásainak – közölte kedden a Hürriyet című török napilap hírportálja.

A parlamenthez múlt héten benyújtott törvényjavaslatot a civil társadalom és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága is üdvözölte. A jogszabály a menekültek és menedékkérők egészségügyi ellátáshoz, oktatáshoz és jogi tanácsadáshoz való jogait terjeszti ki.

A világszervezet Menekültügyi Főbiztossága jelentős előrelépésként értékelte a tervezetet, jóllehet Törökország az Európán kívül érkezőktől továbbra is megtagadhatja a menekültstátus megadását. A főbiztosság tisztségviselője úgy fogalmazott; Törökország akkor oldja majd fel ezt a korlátozást, amikor elérkezettnek látja rá az időt.

A Közel-Keletről, Afrikából és Ázsiából érkező nagyszámú menekülttől tartva Törökország az Európán kívüli személyeknek jelenleg csak átmeneti menedékjogot biztosít. A kelet felől érkező menedékkérők az új törvénytervezet szerint sem számíthatnak arra, hogy a hatóságok megadják nekik a menekültstátust.

Forrás: MTI