Íme Putyin első dekrétuma

LM

2012. május 7., hétfő 19:50

Moszkva szorosabb kapcsolatokra törekszik az Egyesült Államokkal, de nem fogja tűrni, hogy beavatkozzanak az ügyeibe, s „szilárd garanciákat” akar arra, hogy a tervezett kelet- és délkelet-európai rakétapajzs nem irányul Oroszország ellen – szögezte le az a dekrétum, amelyet Vlagyimir Putyin elnök írt alá hétfőn.

Putyin az orosz külpolitikai prioritásokat átfogó dekrétumban foglalta össze néhány órával az után, hogy hat évre beiktatták az orosz államfő hivatalába.

Moszkvában vasárnap az utcára vonultak az emberek: hivatalos adatok szerint legalább 250, más közlések szerint négyszáz tüntetőt állítottak elő a Putyin-ellenes tüntetésen.

A rakétapajzs ügye a leginkább vitatott katonapolitikai kérdés Oroszország és a NATO között. Fogh Rasmussen, a szervezet főtitkára a múlt héten hangsúlyozta, hogy a rendszer az Irán felől érkező esetleges rakétacsapások kivédését szolgálja. A közelmúltban került sor a Nemzetközi Rendészeti Akadémián A NATO és Oroszország című konferenciára, melyről lapunk is beszámolt.

Forrás: MTI