Információt adnak a rendőrök a készülő letartóztatásokról

BL, 2012. április 20., péntek 03:04, frissítve: péntek 08:46
Egy friss felmérés szerint a szerbek fele tartja korruptnak országa rendőrségét – közölte csütörtökön a Balkaninsight.com internetes portál.

A belgrádi Biztonságpolitikai Központ közvélemény-kutatása megállapította, hogy ugyancsak 50 százalék tartja szelektívnek a korrupcióellenes állami politikát, s állítja, hogy nem tenne bejelentést a vesztegetésekről, mert a gyenge tanúvédelem miatt nem érezné magát biztonságban.

A megkérdezettek 73 százaléka tartotta a társadalom fő problémájának, s a legnagyobb biztonsági kockázatnak a korrupciót. „A rendőrségi korrupció azonban nemcsak biztonsági kockázatot, hanem költségvetési gondot is jelent, mivel a költségvetés 7 százalékát kapja a 45 ezer embert foglalkoztató rendőrség” – mutatott rá a felmérés eredményét ismertetve Sonja Stojanovic, a Biztonságpolitikai Központ igazgatója.

Milos Oparica belügyminiszter-helyettes szerint a korrupció leggyakoribb megjelenési formái a rendőrségnél a hatalommal való visszaélés, a hamisítás és a kenőpénz elfogadása. „Az emberek megvesztegetik a közlekedési rendőrt, hogy ne büntesse meg őket a közlekedési szabályok megsértéséért, a határőröket pedig azért, hogy hamarabb juthassanak át a határon, s egyes esetekben illegálisan árut vihessenek át. A rendőrség adminisztratív alkalmazottai a személyazonosságot igazoló, biometrikus azonosítót tartalmazó iratok gyors elkészítéséért kapnak pénzt, a bűnügyi rendőrségnél dolgozók pedig azért, hogy információt adjanak készülő letartóztatásokról” – tette hozzá a miniszterhelyettes.

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - 1 db

A hozzászólások mutatása