Interneten választanának elnökjelöltet

Kovács N. László

2012. március 31., szombat 14:35

Harmadik utat kínál a két nagy párt torzsalkodásba belefáradt amerikaiaknak az American Elect nevű szervezet. Egyelőre azonban úgy tűnik, a szavazók mégsem lelkesednek annyira a megoldásért.

Az AE internetes oldalán bárki jelentkezhet, aki elnökjelölt szeretne lenni, az állampolgárok pedig – regisztráció után – a csoport internetes oldalán szavazhatnak a nekik leginkább szimpatikus „politikusra”. A lényeg, hogy a voksok ne pártszimpátia, hanem valódi ügyek alapján érkezzenek az illetőre. „Mutassuk meg igazi színeinket, ne csak a kéket és a pirosat” – írja az AE oldala a demokratákhoz és a republikánusokhoz kötött árnyalatokra utalva. A csoport nem keveset ígér annak, aki megnyeri a „közgyűlést” – egy többfordulós netes szavazást – : neve rá fog kerülni a szavazólapokra az Egyesült Államok minden egyes államában.

A jelentkezők azonban nem tolonganak: a legnépszerűbb jelölt jelen pillanatban Buddy Roemer, Lousiana egykori kormányzója, de ő is csupán 2628 támogatói kattintást tudott összeszedni. A második, Rocky Anderson exkormányzó már ennek a felével sem rendelkezik, innen pedig gyors a lejtmenet: a hatodik helyezett már százötven szavazattal sem rendelkezik. A csoport rendszere szerint az lehet hivatalos jelölt, aki legalább tíz államban szerez egyenként ezer támogatót, de ahogy a számokból kitűnik, ettől még Roemer is igencsak messze áll.

Az Americans Electet kezdetektől fogva kritika és közöny fogadta. Egyesek azt szeretnék tudni, honnan származik az oldal és a szervezet működtetéséhez szükséges relatíve sok pénz, mások pedig úgy vélik, egyszerűen nincs valódi igény egy harmadik opcióra. „Azt hitték, hogy létezik egy óriási, ám rejtőzködő réteg, aki csak az új lehetőségre vár. Nos, a lehetőség itt van, de a képzelt függetlenek nem bújtak elő” – fogalmazott Henry Farrell politológus professzor. A szervezők ugyanakkor továbbra is reménykednek a kezdeményezés sikerében. „Júniusig rengeteg időnk van még, ráadásul máris 400 ezren regisztráltak a honlapon. Előbb-utóbb lendületbe jövünk” – ígérte Ileana Wachtel, az AE szóvivője.

The Guardian