Irán használhatja az atomenergiát

BL

2012. április 15., vasárnap 20:17, frissítve: hétfő 08:20

A hatok megerősítették Irán jogát az atomenergia békés célú használatára – nyilatkozta Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes vasárnap az isztambuli tárgyalásokról.

Az ENSZ BT öt állandó tagjának (Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország), valamint Németországnak a képviselői, a hatok szombaton Isztambulban tárgyaltak Irán küldötteivel Teherán nukleáris programjáról. Az orosz delegációt vezető politikus nyomatékosította azt is, hogy Teheránnak be kell tartania nemzetközi kötelezettségvállalásait, így az atomsorompó-egyezményt is.

Elégedettek vagyunk az isztambuli tárgyalási fordulóval – közölte Rjabkov, amely – mint fogalmazott – konstruktív légkörben zajlott le. A külügyminiszter-helyettes a legfontosabbnak azt tartotta, hogy egyetértés született, miszerint a fokozatosság és a kölcsönösség elvének betartásával kell továbblépni. Ezt az elvet Moszkva kezdettől fogva hangsúlyozta – tette hozzá.

Szergej Rjabkov önmagában nem rossz eredménynek nevezte, hogy megegyeztek a tárgyalások folytatásáról, tekintettel arra, hogy az isztambuli eszmecserét közel másfél éves szünet előzte meg. „Meglehetősen intenzív munkába fogtunk, amely már teljesen konkrét kérdésekről folyik” – mondta az orosz küldöttség vezetője arra utalva, hogy a május 23-ára, Bagdadba tervezett találkozó előtt a küldöttségek helyettes vezetőinek előkészítő megbeszéléseire is sor kerül.

Hírügynökségi jelentések szerint a hatok az iráni urándúsítás leállítását sürgetik, legalábbis addig, amíg minden kétséget kizáróan nem sikerül bizonyítani, hogy Teherán kizárólag békés célokra használja atomlétesítményeit.

Forrás: MTI