Irán: nem kell aggódni, csak a média fújta fel

WA, 2012. május 26., szombat 13:39, frissítve: hétfő 14:06
Irán nem tulajdonít jelentőséget annak, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrei az átlagosnál nagyobb dúsítottságú urán nyomaira bukkantak a fordói föld alatti nukleáris létesítményben.
Ismert, június 18-19-én ismét tárgyalóasztalhoz ül Irán és a hatos csoport, ugyanis a szerda esti bagdadi egyeztetésen nem történt előrelépés az atomügyben.

Jelentéktelen technikai kérdés, hogy az ellenőrök 27 százalékos dúsítottságú uránt találtak, szemben azzal, hogy Irán urándúsítási kapacitásával kapcsolatban eddig legfeljebb a 20 százalékos volt ismert. Az ügyet csak „a média fújja fel politikai célból, hogy rontsa az Irán és a NAÜ közötti konstruktív együttműködési légkört” – jelentette ki Ali Asgar Szoltaníje, Irán NAÜ-nagykövete, akit az Irna hivatalos hírügynökség idézett szombaton.

„Ahogyan a NAÜ is írta jelentésében: klasszikus technikai kérdésről van szó, amellyel kapcsolatban vizsgálatot indítottak” – mondta Szoltaníje. „A jelentés újfent bizonyítja, hogy Irán nukleáris tevékenysége békés jellegű, hogy maradéktalanul együttműködik a NAÜ-vel, és hogy jól elsajátította a nukleáris technológiát, különösen az urándúsítás terén” – tette hozzá.

Egy meg nem nevezett diplomata szerint a Fordóban mért dúsítottsági szint még az ott végzett tevékenység általános határértékén belül van, az eltérés nem jelentős. „Értelmezésem szerint a NAÜ talált egy részecskét, vagy megvizsgált egy mintát, amely a létesítmény által közöltnél magasabb dúsítottságú szintű uránt tartalmazott. Elképzelhető, hogy a kilengés oka pusztán finomítási hiba” – mondta.

David Albright, az Institute for Science and International Security szakértője szerint a fordói centrifugák – amelyek a hasadóanyag dúsítását végzik – konfigurációjukból fakadóan hajlamosak „túllőni a 20 százalékos” szinten a beindításukkor. „Ugyanakkor (az eset) kellemetlen Irán számára” – tette hozzá.

Az ENSZ arra kérte Iránt, hogy tisztázza az ügyet.

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások - 1 db

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása