Paktum

Írország igent mondott + Képek

NT, 2012. június 1., péntek 18:40, frissítve: péntek 20:33
Az írek többsége támogatásáról biztosította az Európai Unió fiskális paktumát – jelentették be pénteken hivatalosan Dublinban.

Az országban csütörtökön tartottak népszavazást a költségvetési szigort előirányzó stabilitási paktumról. Péntek délutáni – egybehangzó – jelentések szerint a szavazók 60,2 százaléka igennel voksolt, azaz támogatta a megállapodást.

Fotó: Reuters


Péntek délutánra a 43 szavazókörzetből 40 eredménye vált ismertté, és a 60,2 százalékot ezt követően közölték.
A szavazás kimenetelét egész Európai Unió feszülten várta. Írország ugyanis az egyetlen tagállam volt, amelyben népszavazást kellett tartani a szigorú költségvetési intézkedéseket előirányzó paktumról.

Fotó: Reuters

 

Enda Kenny ír miniszterelnök első nyilatkozatában üdvözölte a népszavazás kimenetelét. A kormányfő megkönnyebbülésének adott hangot, hogy a szavazók jóváhagyták a paktumot. Írországnak most együtt kell működnie uniós partnereivel annak érdekében, hogy tervet dolgozzanak ki a növekedés előmozdítására az eurótérségben – jelentette ki.

A csütörtöki referendum eredménye megfigyelők szerint váratlanul erős győzelmet jelent a kormány, illetve a szerződés mellett kampányoló szervezetek számára. A Kenny miniszterelnök vezette kabinet az elmúlt időszakban igen népszerűtlenné vált, elsősorban azért, mert azt hangoztatta: az országnak nincs más választása, azaz tovább kell haladnia a megtakarítások, illetve az adóemelések útján. A szigorú takarékossági politika immár négy éve tart Írországban, és egyebek között ahhoz vezetett, hogy a munkások, illetve alkalmazottak jövedelme átlagosan 15 százalékkal csökkent.

25 tagállam vezetői írták alá

Ismert, a fiskális paktumot még márciusban írták alá a 25 európai uniós tagállam, köztük Magyarország vezető is. Az EU új szerződése elsősorban a költségvetési fegyelem nagyobb mértékű garantálására vonatkozik.

A dokumentumot magyar részről Orbán Viktor miniszterelnök írta alá, aki  akkor azt mondta , hogy a szerződés Magyarországra csak azután vonatkozik majd, hogy csatlakozott az eurózónához.

Üdvözölték az európai uniós központi intézmények vezetői pénteken a költségvetési fegyelmet szigorító európai uniós szerződésről tartott írországi népszavazás pozitív kimenetelét. Brüsszelben kiadott közleményében Herman Van Rompuy, a tagországok állam- és kormányfői tanácsának elnöke úgy vélte, hogy a referendum eredménye a stabilitás és a fellendülés felé tett lépéssel ér fel az unió számára. Hozzátette, hogy az írek az európai integrációra is igent mondtak.
José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke szintén úgy vélte, hogy a népszavazás igenlő kimenetele az unión belüli gazdasági élénkülést szolgáló döntés.
Forrás: MTI,MNO
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása