Csata Palmüránál

Megfutamították a dzsihadistákat a Sivatagi Sólymok

Majláth Ronald, 2016. március 25., péntek 20:37, frissítve: szombat 08:00
Teljes erővel folytatják az előretörést a szír kormányerők és a szövetségeseik Palmüránál: miután behatoltak az Iszlám Állam által megszállva tartott romvárosba, most elfoglalták a palmürai citadellát is.

A Szíriai Arab Hadsereg Tigris-alakulatai a Hezbollahhal, a Sivatagi Sólymokkal, valamint a szíriai tengerészgyalogosokkal visszafoglalták az Iszlám Államtól (IÁ) a Tal Szíriatel magaslatot, ami a palmürai vár mellett van – jelentette az Al Masdar.

A palmürai támadást március 9-én indították, melynek nyitányaként az orosz légierő megkezdte a bombázást a város közelében. Ugyan az összecsapás előtt a dzsihadisták erős védelmet építettek ki a város körül, a szíriai kormánysereg 14-étől folyamatosan foglalta vissza a környező magaslatokat.

Azonban a tengerészgyalogosok súlyos veszteségeket szenvedtek, ezért erősítést rendeltek a területre és a légicsapások számát is növelték. Az elkövetkező napokban a kormányerők és a szövetségeseik akcióba lendültek, így csütörtökön végül behatoltak a dzsihadisták által megszállva tartott ókori romvárosba, Palmürába.

Főszerepben a Sivatagi Sólymok

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, kiterjedt szíriai aktivista hálózattal rendelkező emigráns szervezet igazgatója szerint a katonai akciót a kormányerőkkel szövetséges Szukúr asz-Szahra, vagyis a Sivatagi Sólymok nevű milícia támogatta, de iráni harcosok és a szintén az Aszad-rezsim mellett álló libanoni síita szervezet, a Hezbollah is aktívan részt vesz a hadműveletben.

Az orosz Sputniknews szintén a Sivatagi Sólymoknak tulajdonítja a legújabb harci sikereket. Az elitalakulatot még a szíriai háború elején szervezték meg 25 és 40 év közötti veteránokból és önkéntesekből, ma nagyjából 5000 harcost tudhatnak a soraikban. A háború folyamán nagyrészt speciális feladatokat kaptak a különböző frontokon, így az aleppói csata és a latakiai offenzíva mellett további fontos helyszíneken is részt vettek a harci műveletekben. Itt nagyrészt könnyű fegyverekkel vették fel a harcot az ellenséggel, a kormánysereg pedig tüzérségi támogatással biztosította őket.

Akcióban a Sivatagi Sólymok:

Parancsnokuk, Mohammed Dzsaber ezredes már korábban megkezdte volna a támadást, azonban néhány napja arra lettek figyelmesek a katonái, hogy a dzsihadisták aláaknázták a városba vezető utakat. Közel kilencven robbanószerkezetet sikerült hatástalanítaniuk, a taposóaknák mellett botló-drótos repeszaknákat is találtak. Így csak a következő napon kezdődhetett meg a támadás.

Töretlenül nyomulnak előre

Péntek délutánra végül a kormányerőknek sikerült visszafoglalni a palmürai citadellát: a SANA szíriai állami hírügynökség szerint a hadsereg a szövetséges milíciák segítségével gyors egymásutánban foglalta el a citadellától nyugatra emelkedő, stratégiailag fontos dombot, majd azt a dombot is, amelyen a citadella áll, az ókori romokat magába ölelő terület közvetlen szomszédságában. A hírügynökségnek nyilatkozó katonai forrás szerint a dzsihadisták „nagy veszteségeket szenvedtek”, sokan közülük a harcok során estek el, másokkal pedig akkor végeztek, amikor a város felé próbáltak menekülni.

Állítólag így fest a csata után Palmüra

Syrian Army in their operations in #Palmyra, #Homs#Syria #SAA

Posted by Syrian war - News, Info, Media on Friday, 25 March 2016

A stratégiai fontosságú citadella 150 méter magasan áll a romok mellett, de az azokon túl épült modern várost is belátni onnan. Azonban a mostani győzelem nem csak ezért fontos: a város elfoglalása megnyithatja az utat az alig 100 kilométerre fekvő Rakka felé, ami a dzsihadisták szíriai fővárosa. Sőt, Palmürából autópálya vezet Dajr ez-Zaur városába, amit egyelőre ostromzár alatt tartanak a terroristák.

Még egy pofon az IÁ-nak

Iraki jazidik és arab törzsi harcosok egy Szíriával határos térséget foglaltak el az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezettől az iraki Szindzsár tartományban, amivel elvágták a dzsihadisták kulcsfontosságú utánpótlási útvonalát – közölte pénteken az iraki hadsereg. A távirati iroda azt írja, az iraki állami televízióban felolvasott közlemény szerint a kormányerőkkel szövetséges fegyveresek ellenőrzésük alá vonták az Um ad-Diban és az Um Zsurais iraki körzeteket a szíriai határ közelében.

Barbárok kora
A palmürai csata kulturális szempontból is kiemelt fontosságú, hiszen az Iszlám Állam komoly pusztítást vitt véghez az elmúlt hónapokban az ENSZ Világörökség részét képező szíriai romvárosban. Erről itt írtunk bővebben.
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása