Ismét áramlanak a bevándorlók

MD, 2012. július 12., csütörtök 00:30, frissítve: csütörtök 09:13
Újraindult az Afrikából az olasz partok felé tartó migráció – idézte az olasz sajtó a bevándorlási helyzetről szóló titkosszolgálati adatokat.
A titkosszolgálati jelentés szerint 2011-ben az „arab tavasz” hatására 62 ezer illegális bevándorló érkezett az olasz partokra. Az év eleje óta 4500 illegális bevándorló érkezett a Földközi-tengeren keresztül. 1300-an Líbiából, a többiek Tunéziából, Egyiptomból, Törökországból és Görögországból.

Két hét óta naponta kötnek ki Olaszországban bevándorlókkal teli hajók – írta a La Repubblica napilap szerdai száma az olasz parlament számára készült titkosszolgálati jelentés alapján. Az újság azt követően hozta nyilvánosságra az adatokat, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága bejelentette: újabb 54 fős bevándorlócsoport veszett a tengerbe az Afrika és Itália közötti vizeken.

Az eddigi bevándorlási gyakorlattal szemben újdonságot jelent, hogy az emberkereskedők célállomása már nem a könnyebben ellenőrizhető Lampedusa szigete, hanem az olasz félsziget, Puglia, Calabria és Szicília partjai.

Az előrejelzések az idén is jelentős migrációt jósolnak, főleg azután, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága elvetette az Olaszország és Líbia között 2008-ban kötött egyezményt az olasz partokra érkező illegális bevándorlók visszatoloncolásáról. A Monti-kormány és Tripoli új kormánya idén áprilisban megerősítette a korábbi megállapodást, de már a visszatoloncolási előírások nélkül.

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása