Ismét őrizetbe vehet a katonai rendőrség

PR

2012. június 14., csütörtök 08:46, frissítve: csütörtök 08:48

Az egyiptomi igazságügyi minisztérium ismét engedélyt adott a katonai rendőrségnek és a katonai titkosszolgálatnak, hogy civileket vegyenek őrizetbe.

A két szervezet a rendkívüli helyzet május végi felfüggesztésével vesztette el az erre vonatkozó jogosítványát, amelyet az igazságügyi minisztérium szerdai döntése alapján az új alkotmány elfogadásáig most ismét gyakorolhat. A lépésre a katonai igazságszolgáltatás vezetője szerint azért volt szükség, hogy továbbra is bevethessék a hadsereget a rend biztosítására.

A döntés azonban nemtetszést válthat ki az ellenzékben, amely már régóta azt veti a kormányzó hadsereg szemére, hogy saját érdekeinek biztosítására visszaél hatalmával és elárulta a Hoszni Mubarak fémjelezte rezsim elleni népfelkelést.

Mint azt megírtuk, Hoszni Mubarak egészségi állapota kedden stabilizálódott, de ügyvédje egy televíziós nyilatkozatában azt állította: a volt egyiptomi elnök attól fél, hogy az őt kezelő orvosok meg akarják ölni.


Az Egyiptomban május 31-én felfüggesztett rendkívüli állapotot – amely a biztonsági erőknek lehetővé tette, hogy ellenzékieket vegyen őrizetbe és tartóztasson le – a Szadat elnök elleni 1981-es merényletet követően léptették életbe.

Forrás: MTI